MENU

02:41
Володимир Пехов хоче дозволити селянам будуватися на землях особистих селянських господарств

 

Народний депутат Володимир Пехов зареєстрував у Верховній Раді законопроект, який передбачає розширення прав членів особистих селянських господарств шляхом внесення змін до Закону «Про особисте селянське господарство».
За словами парламентаря, ініціатива розроблення такого законопроекту виходить з існуючих проблем особистих селянських господарств і спрямована на вдосконалення механізму захисту їхніх прав. Адже, зазначив він, особисті селянські господарства є складовою агропромислового комплексу, яка забезпечує продовольчі потреби населення, формує грошові доходи селян та відіграє важливу роль у виробництві сільськогосподарської продукції.
Володимир Пехов пояснює, що чинним Законом «Про особисте селянське господарство» визначено, що житловий будинок належить до майна особистого селянського господарства. Проте для будівництва житлового будинку на земельній ділянці, виділеній для ведення особистого селянського господарства, громадяни вимушені переводити земельну ділянку під будівництво і обслуговування жилого будинку. У протилежному випадку земельна ділянка буде використовуватися не за цільовим призначенням, а це тягне за собою адміністративну відповідальність.
Сама ж зміна цільового призначення земельної ділянки, підкреслює народний депутат, є досить складною та обтяжливою. Розгляд питання затягується на місяці, а то й роки. Вартість робіт з виготовлення проектів землеустрою є досить значною для селянина, оскільки складає від 2,5 тисяч гривень і більше. Крім того, на деякі види земель, виділені під особисте селянське господарство, діє заборона на зміну їх цільового призначення. Все це ускладнює, а подекуди й робить практично неможливим здійснення господарської діяльності особистими селянськими господарствами на відведених їм землях.
Разом з тим, наголошує Володимир Пехов, на відміну від особистих селянських господарств фермерські господарства мають можливість здійснювати будівництво житлових будинків на наданих їм землям для ведення фермерського господарства. Таке право передбачене чинним Законом «Про фермерське господарство».
«Моя законодавча ініціатива спрямована на усунення очевидних протиріч земельного законодавства та реалізацію прав членів особистих селянських господарств на будівництво житлових будинків», - зазначає народний депутат. Ним підкреслено, що якщо земельна ділянка особистого селянського господарства знаходиться в межах населеного пункту, то у випадку прийняття парламентом в цілому цього законопроекту можна буде уникнути складної процедури зміни цільового призначення земельної ділянки, зекономити час та кошти.
На переконання народного депутата, особисті селянські господарства в українському селі – це звичний спосіб життя селян, осередок культурних традицій нашого народу, джерело життєвої сили нації, ефективний спосіб зниження соціальної напруги й розв’язання проблеми зайнятості сільських жителів. «Маю велике сподівання, що у перспективах благополучного розвитку українського села зацікавлені всі парламентарі, - зазначив він, - й тому розраховую на успішне його схвалення Верховною Радою».
Прес-служба народного депутата України Володимира Пехова
Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 695 | Додав: evgeniu | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0