MENU

15:30
В Японії розробили систему одночасної переробки рису в біопаливо та корм для тварин одразу на полі
Японські вчені розробили технологію для одночасного виробництва біопалива та корму для тварин. Натхненням для простої технології, що не вимагає будь-якої обробки поза підприємством, слугував звичайний фермерський метод виробництва силосу, повідомляє портал FACEPLA.NET
 
Так звана «система твердофазної ферментації» дозволяє ізолювати етанол, отриманий в результаті ферментації, що відбувається в процесі обгортання стебел рису пластиковою плівкою і формування їх у тюки. Але перш ніж ізолювати стебло, в середину кожного згортка поміщують дріжджі, ферменти і бактерії.
 
Загалом, система працює наступним чином. Нестерилізовані стебла рису скручують в круглі тюки на полях і загортають в поліетилен разом із сумішшю дріжджів. Потім ці згортки залишають на полях для процесу бродіння. Після «інкубаційного» періоду за допомогою обладнання вакуумно-дистиляційної установки (на основі одноступінчастої дистиляції) «висмоктують» етанол. Все інше, що залишається після обробки, можна використовувати як корм для великої рогатої худоби.
 
«Система твердофазної ферментації не вимагає спеціального обладнання чи великих площ, - розповідає науковий співробітник Національного інституту агроекологічних наук Японії, провідний дослідник проекту Міцуо Хоріта (Mitsuo Horita). – Зібрані матеріали відразу ж упаковують в тюки на полі, які по суті схожі зі звичайним силосом, що використовують для ферментації. Додаткової енергії ця система також не потребує».
 
За результатами дослідження, регенерація з ферментованого тюка вагою в 244 кг склала близько 12,4 кг 86,3-процентного етанолу, отриманого шляхом вакуумної дистиляції зі 107 кг 10%-розчину. На додаток, з 40,8 кг стоків було відновлено в середньому 1,65 кг етанолу.
 
Наразі вчені доопрацьовують технологію. Виникла необхідністю удосконалити систему збору етанолу, а також більш детально оцінити придатність залишків як корму для великої рогатої худоби. 
Категорія: Новини технологій | Переглядів: 560 | Додав: evgeniuvoutenko | Теги: Біопаливо, Японія, силос, система твердофазної ферментації | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
avatar
0
1 evgeniu • 15:41, 23.02.2015
Я завжди говорив, що крики про конкуренцію безпідставні, потрібно просто підібрати технології. Навпаки, в сільському господарстві там, де вдається задіяти чарівне слово "диверсифікація", результат буває більш ніж задовільним. Зрозуміло, справа ще треба довести до пуття, крім дріжджів добре б додати пару бактерій-деструкторів. Але справа в принципі відбулося. Удачі!
ComForm">
avatar