MENU

14:43
Українські наукові журнали
Шановні науковці!!! В вересні 2015-го року було створено ресурс «Українські Наукові Журнали» http://usj.org.ua/, мета якого зібрати найнеобхіднішу науковцям інформацію про українські наукові видання задля підвищення рівня самих видань та публікаційної культури в цілому. На сайті наведено окремі розділи для авторів та для редакторів, в яких представлено консультаційну інформацію та покрокові інструкції щодо оптимізації та унормування редакційних процесів в ході підготовки журналів до видання.
Звертаємо Вашу увагу, що на даний момент триває збір інформації про українські наукові видання, для відповідного їхнього представлення на сайті та підвищення рівня комунікації між видавцями/редакторами та авторами. Запрошуємо долучитися до цього волонтерського проекту всіх небайдужих до майбутнього української науки! Вітається допомогу вподобайками та поширенням інформації.

Кожна наукова робота починається з знайомства з науковою літературою. В світі нараховується за різними оцінками до 100 000 назв рецензованих серіальних наукових видань. Зрозуміло, що фізично неможливо переглянути навіть ті, що відповідають Вашій спеціальності. А як оцінити їх впливовість?  Стикнувшись з цією проблемою, Юджин Гарфілд в 1955 році створив інститут наукової інформації (Institute for Scientific Information) (Філадельфія, США), який займався відбором і оцінкою наукових журналів. За місцерозташуванням інституту список відібраних журналів називають філадельфійським.  З 1964 року тут щорічно друкується науковий індекс цитування (Science Citation Index), у 1975 був запропонований показник впливовості наукового журналу -  імпакт фактор. З 1992 р. Інститут наукової інформації належить корпорації Thomson Scientific & Healthcare, з 2006 -Thomson Reuters). З 2005 року для оцінки наукових публікацій також використовують h-index  (Індекс Гірша), запропонований американським фізиком Хорхе Гіршем. Ці показники останнім часом дуже популярні, але разом з тим часто застосувуються некоректно. Ми пропонуємо Вам ознайомитися з основними засадами наукометрії та бібліометрії! 

На сьогодні в Україні зареєстровано понад 2000 назв (а в світі понад 100 тис.!) наукових рецензованих журналів.

Як обрати  журнал для кращого поширення результатів дослідження? 

Частина з українських наукових журналів входить до «Переліку наукових фахових видань України, в яких можуть публікуватися результати дисертаційних робіт на здобуття наукових ступенів доктора і кандидата наук». Проте часто науковці, і навіть редактори журналів, не завжди звертають увагу, що «Друковане (електронне) наукове видання включається до Переліку наукових фахових видань України строком на п’ять років». Не складний розрахунок показує, що видання зареєстровані до серпня 2010 року вже не вважаються фаховими і повинні пройти перереєстрацію. Окрім того для видань які визнані фаховими для кількох спеціальностей ці строки можуть бути різними. Не секрет, що навіть в одній категорії журнали дуже різняться за якістю.

Також існує кілька українських видань які не індексуються в даному переліку, але здобули світове визнання на користь чого свідчить індексування в Web of Science та Scopus.

Тож як і якій журнал обрати для публікації?

Ми наводимо лише факти, вибір - за Вами!

На жаль, ще не всі українські установи мають веб сторінки, або сторінку англійською, але для кожного автора необхідно вказувати місце виконання роботи, а для видань які орієнтовані на світове визнання ця інформація також має бути наведена і англійською. Некоректне подання назви установи значно ускладнює, а інколи унеможливлює, колекцію здобутків установи, що може впливати на вірогідність отримання грантової підтримки досліджень. 

Розміщуємо список наукових установ України трьома мовами з офіційними поштовими адресами.

Сторінка для редакторів буде корисна тим, хто прагне поліпшити наукове видання, наблизитися до міжнародних стандартів. Тут будут обговорюватися також технічні та технологічні питання створення та поширення наукового журналу, трансферу з друкованого на електронне видання тощо.

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 481 | Додав: evgeniu | Теги: публікації, наукові видання, наукові журнали | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar