MENU

03:53
У Полтавській області відкрито перші три сімейних міні-ферми на 5-8 корів
На базі сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу (СОК) "Молочний Світанок" (Решетилівський район Полтавської області) відкрито 3 перші сімейні ферми на 5-8 голів великої рогатої худоби, які забезпечуватимуть кооператив додатковими обсягами високоякісного молока
У рамках проекту з розвитку міні-ферм сімейного типу кожній сім'ї безповоротно було надано обладнання на суму $ 4 тис. (поїлки, системи освітлення та вентиляції, доїльні апарати, килимки, електропастухи) і по 2 племінних високопродуктивних нетелей. Отримавши по 2 нетелей в подарунок, на сьогодні кожна з сімейних ферм має по 5 голів худоби і за умовами договору зобов'язалася передати перший приплід іншій родині, яка є членом кооперативу.
"Зараз в Україні більшість селян містять по 1-2 корови, що економічно невигідно. З іншого боку, ми маємо великі ферми на 600-1000 голів ВРХ. І нічого посередині. В рамках проекту ми апробовуємо модель сімейної ферми на 10-20 корів, де за рахунок сучасних технологій утримання тварин, родина підвищує якість і кількість виробленого молока, знижує його собівартість, і як результат забезпечує 4-5 тис. грн. чистого прибутку ", - розповіла керівник проекту з розвитку молочних кооперативів Міжнародного благодійного фонду" Добробут громад " Тетяна Данилів.
Важливим є те, що як до запуску, так і після запуску ферми члени сімей отримують постійну консультаційну підтримку фахівців "Данон" з управління фермою і підвищенню продуктивності корів. Завдяки поліпшенню умов утримання тварин, а саме: автоматичній системі напування корів, якісним системам кондиціонування повітря та освітлення, а також автоматизованому доїння продуктивність поголів'я ферм зросте мінімум на 15-20%.
Всього до кінця 2014 року на Полтавщині планується відкрити ще до 10 сімейних ферм.
Проект "Розвиток молочних кооперативів" був заснований в 2010 р. в Херсонській, Запорізькій, Полтавській, Миколаївській та Дніпропетровській областях. Його метою є створення стійкої і конкурентоспроможної системи постачання молока власниками особистих селянських господарств, об'єднаними в кооперативи, а також перетворення перспективних домогосподарств у міні-ферми сімейного типу.
 
Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 914 | Додав: evgeniu | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar