MENU

11:57
Технологія самовідновлення для крил літаків

Крихітні тріщини на крилах літака можуть поставити його в ангар для ремонту, що обійдеться вартістю мільйони фунтів.

Але британські хіміки знайшли рішення - самовідновлюватися сполуки, які могли б дозволити крилам зцілити себе самостійно, подібно до того, як людський організм відновлює свою шкіру сам.

З'єднання також може бути використане для виготовлення самовідновлюються екранів мобільних телефонів , й як не дивно, манікюрного лаку для нігтів.

Дослідження, було проведено в Університеті Брістоля, команда шукала шляхи запобігання утворення крихітних тріщин в таких місцях, як крила літака.

Їхнє рішення передбачає додавання крихітних, порожнистих мікросфер в вуглецеве волокно композитних матеріалів.

Вони руйнуються від удару, випускаючи рідкий відновлюючий агент, який просочується в тріщини, що залишилися після ушкодження.

Технологія самовідновлення для крил літаків

Потім він вступає в контакт з каталізатором, який викликає швидку хімічну реакцію, що змушує агент затвердевать.

Тести показали, що матеріал залишається таким же міцним після відновлення, як і був до пошкодження. 
Процес відновлення до повного зміцнення займає від кількох годин до одного дня, при високій температурі процес проходить швидше, ніж при низькій.

Провідний дослідник Дункан Васс (Duncan Wass), професор каталітичної хімії, пояснив: «Ми черпали натхнення з організму людини. Ми б не змогли еволюціонувати, якби у нас була дуже міцна оболонка, але коли ми отримуємо ушкодження, ми кровоточити, а значить йде процес загоєння. 
Таким чином, ми застосували схожі функції в синтетичному матеріалі: давайте спробуємо створити щось, що може зцілити себе саме ».

Команда працювала над технологією три роки і планує вивести її на ринок «в найближчому майбутньому», швидше за все спільно з косметичною компанією L'Oreal.

«Ми, безумовно, підходимо до тієї стадії, коли в найближчі 5 або 10 років ми побачимо такі речі як мобільні екрани телефонів, які можуть відновлювати себе самостійно після отриманих ушкоджень», додає професор.

Крім того, що застосування цієї технології в повітряному транспорті може допомогти зберегти життя і гроші, вона також може зробити польоти набагато дешевше, а забруднення навколишнього середовища набагато менше.

Дослідження було представлено вперше на конференції Royal Society's 'Catalysis Improving Society. 
Технологія самовідновлення вперше з'явилася в 2001 році, коли вчені з Університету штату Іллінойс в США створили пластик, який може самовідновлюватися, а також ми нещодавно писали про успішні експерименти з самовідновлюватися бетоном .

Категорія: Новини технологій | Переглядів: 504 | Додав: evgeniu | Теги: технологія, вуглецеве волокно, самовідновлення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar