MENU

15:24
Щодо встановлення «зеленого» тарифу для електроенергії, виробленої з альтернативних джерел енергії
Останнім часом в деяких ЗМІ з’являються публікації щодо встановлення «зеленого» тарифу для електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ), вважає за доцільне проінформувати про таке.
 
«Зелений» тариф для електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії, запроваджений Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення «зеленого» тарифу» від 25.09.2008 № 601-VI. Окремі коефіцієнти «зеленого» тарифу за кожним видом електричної енергії введені Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про електроенергетику» щодо стимулювання використання альтернативних джерел енергії» від 01.04.2009 № 1220-VI. Коефіцієнти «зеленого» тарифу за кожним видом електричної енергії відповідно до дати введення об’єктів електроенергетики в експлуатацію встановлені Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про електроенергетику» щодо стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії» від 20.11.2012 № 5485-VI.
 
Статтею 171 Закону України "Про електроенергетику" (далі – Закон) передбачено, що "зелений" тариф встановлюється Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, на електричну енергію, вироблену на об'єктах електроенергетики, у тому числі на введених в експлуатацію чергах будівництва електричних станцій (пускових комплексах) з альтернативних джерел енергії (крім доменного та коксівного газів, а з використанням гідроенергії - вироблену лише мікро-, міні- та малими гідроелектростанціями), за умови виконання вимог щодо місцевої складової, передбачених Законом. "Зелений" тариф встановлюється для кожного суб'єкта господарювання, який виробляє електричну енергію з альтернативних джерел енергії, за кожним видом альтернативної енергії та для кожного об'єкта електроенергетики (або для кожної черги будівництва електростанції (пускового комплексу) при встановленні "зелених" тарифів НКРЕ керується Порядком встановлення, перегляду та припинення дії "зеленого" тарифу для суб'єктів господарської діяльності, затвердженим постановою НКРЕ від 02.11.2012 № 1421, що розроблений на виконання вимог Закону України "Про електроенергетику".
 
Таким чином, "зелені" тарифи встановлені у порядку, визначеному Законом, із застосуванням коефіцієнтів відповідно до виду електричної енергії та дати введення об’єкта електроенергетики в експлуатацію, які також визначені Законом, із прив’язкою до офіційного валютного курсу Національного банку України, оскільки така вимога встановлена Законом. Комісія не є розробником законопроектів, якими запроваджений механізм державного стимулювання виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії у вигляді "зеленого" тарифу і не має права законодавчої ініціативи.
 
Комісією наразі опрацьовуються два законопроекти, зареєстровані за № 4596 від 27.03.2014 та № 4644 від 07.04.2014, якими передбачено зниження коефіцієнтів "зеленого" тарифу для електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії, зокрема, з енергії сонячного випромінювання.
 
Додатково повідомляємо, що за даними міжнародної консалтингової компанії АФ Меркадос ЕМІ, отриманими в рамках програми регуляторної підтримки «Сприяння Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики України», коефіцієнти «зеленого» тарифу для електричної енергії, виробленої з енергії сонячного випромінювання, мають бути на рівні 2,0-3,6 за умови застосування для розрахунку «зеленого» тарифу тарифного коефіцієнта, що застосовується для пікового періоду часу (для тризонної тарифної класифікації).
 
Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 700 | Додав: evgeniu | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar