MENU

13:09
Роботи і робототехніка в сільському господарстві - вже реальність
  Сільськогосподарські роботи з футуристичних розробок починають перетворюватися на звичайних трударів полів.

   Сучасні комп'ютерні технології з кілометрами коду , робота інженерів - робототехніків дали сільгоспмашин можливість бачити , відчувати , думати. Сельхозроботи здатні проводити роботи з прополюванні , підгортанню , обприскуванню і т.д. і т.п.
    Роботизовані системи поділяють на « автоматизовані системи» і, власне , «роботів ». Автоматизовані системи (як , правило , пов'язані з системами точного землеробства ) працюють автономно , але вимагають оператора на борту. «Роботи» - не вимагають втручання або контролю людини .
   Наприклад, вже кілька років на ринку представлені автоматизовані системи John Deere MachineSync , Claas AutoFill і Windrow Guidance .
    Як розповів AgroPravda.com Стюарт Мурхед , глава Robotics Group компанії John Deere : «У сфері продажів робототехніки ми ще знаходимося на найраніших етапах , але вже виходимо на ринок з деякими продуктами , призначеними для фермерів. І найчастіше питання , яке нам задають фермери : коли я зможу це купити? ».

До речі , John Deere вже продає робота під назвою R- Gator для використання в збройних силах.
   Розробкою і виробництвом агророботов займаються не тільки « гранди » сільгосптехніки. Як AgroPravda.com вже повідомляла , на осінній виставці в Ганновері був представлений аграрний робот Agribot 01 , розроблений Вроцлавським університетом ; компанія McConnel представила безпілотну косарку McConnel Robozero і робот -трактор McConnel Robopower і т.д.
Agribot 01
     Автономна гусенична машина призначена для різноманітних робіт в садах і на фермах. Agribot оснащений набором датчиків для виявлення перешкод , і визначає точне місце розташування за допомогою GPS- сигналу.
    Agribot здатний рухатися між рядами рослин , там , де ширина стандартизована .
    Завдяки застосуванню двох ВОМ ( кожен - 540 / 1000 об / хв) і двох 3 - точкових навесок Cat , машина може виконувати дві операції за один прохід , наприклад - розпорошувати хімікати і косити .
    На робот можуть бути встановлені обприскувачі , косарки , секатори , пристрої для збору фруктів і т.д. і т.ін.
   У рух Agribot наводиться двигуном Deutz TCD об'ємом 2,9 л і потужністю 75 к.с. Двигун відповідає нормам Stage III B , Tier IV .
   Максимальна швидкість становить 10 км / год , продуктивність насоса - 100 л / хв , ємність паливного бака - 120 л .
с. г. робот Agribot 01.

McConnel Robopower

Robopower - не зовсім робот: для його управління все-таки необхідний оператор . Як повідомляє AgroPravda.com , в рух McConnel Robopower наводиться дизельним двигуном Deutz потужністю 140 к.с. Для кріплення обладнання трактор оснащений передньою і задньою 3 -точковою навішуванням і двома ВОМ , здатними працювати одночасно.

   Виготовлений з міцної сталі , з посиленим шасі , McConnel Robopower важить 4650 кг. Завдяки 400 - міліметровим гусеницях і низькому центру тяжіння , McConnel Robopower володіє мінімальним радіусом повороту і здатний працювати на схилах до 55 °.
   Дистанційне керування дозволяє направляти трактор на відстані до 150 м. З пульта управління оператор може регулювати швидкість , напрямок руху , керувати допоміжними функціями і навісним обладнанням.
   Максимальна швидкість трактора- безпілотника становить 10 км / ч.
Трактор-беспілотник McConnel Robopower.

RowBot

Інженер і вчений -еколог Кент Кавендер - Барс та його брати розробили робота , який удобрює кукурудзу. Робот , названий RowBot , пересувається між рядами кукурудзи , а GPS і програмне забезпечення перешкоджають « витоптування » врожаю.
   За словами творця , основна інновація машини саме в тому , що вона може працювати між рядами кукурудзи , тому висота врожаю не перешкоджає роботі . Це дозволяє розподіляти азот та інші добрива по мірі необхідності протягом усього сезону. Це ж дозволяє і економити на добривах за рахунок підвищення точності і зменшення зайвих витрат .
   На ринок RowBot планують вивести вже цього року . Ціна , як кажуть творці , буде порівнянна зі звичайними розподільниками азотних добрив.
с. г. робот RowBot.

BoniRob

Amazone розробила робот під назвою BoniRob. Його завдання - вивчення стану врожаю на полях. Система управління дозволяє цим роботам пересуватися між рослинами, досліджуючи їх характеристики.
     Спільно з партнерами з досліджень Robert Bosch GmbH і університетами, Amazone планує створити універсального «польового» робота, який може використовуватися і для інших цілей: прополки, обприскування, внесення добрив і пр.
с.г.  робот BoniRob.

Spirit

Автономний трактор Spirit дебютував в 2012 році. Трактор має відмовостійку систему навігації : пересування контролюється двома контролерами , які отримують сигнал від трьох або чотирьох передавачів , розташованих на краю поля.
      Spirit - це дизель- електричний гібрид , який може видавати потужність до 1000 к.с. з дискретним кроком в 200 к.с. На ньому встановлений 5,2 -літровий 202 -сильний дизельний двигун Isuzu , за допомогою якого генерується електроенергія , а електромотори вже обертають колеса.
     На ринок сільськогосподарський робот Spirit планують виводити вже в поточному році. За інформацією AgroPravda.com , прайс на трактор формується залежно від потужності за формулою « $ 500 за кінську силу».
Сільськогосподарський робот Spirit.

        Багато компаній і науково-дослідні установи експериментують з прототипами роботизованою техніки для сільського господарства. І, як видно, вже не за горами той час, коли вони масово вийдуть на поля.


Джерело:
http://agropravda.com/news/novye-technologii/901-roboty-i-robototehnika-v-selskom-hozjajstve---uzhe-realnost


 

 

Категорія: Новини технологій | Переглядів: 1545 | Додав: evgeniu | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar