MENU

01:16
Пивна дробина в раціоні худоби

Відходи харчової промисловості використовують для годівлі худоби, щоб здешевити вартість раціонів, а також збільшити їх поживність. Деякі такі продукти є джерелом неперетравного в рубці протеїну. Інші можуть бути альтернативою грубим кормам і завдяки їх застосуванню можна збільшити в раціоні вміст клітковини. З огляду на унікальний поживний склад, відходи харчової промисловості, зокрема пивну дробину, широко використовують як інгредієнти для збалансованого раціону.

Пивоваріння асоціюється з виробництвом цілої низки побічних продуктів ― вологої або сухої пивної дробини, сухих пивних дріжджів тощо. Найчастіше використовують пивну дробину. Її згодовують жуйним і моногастричним тваринам (останнім переважно в сухому вигляді). Пивна дробина ­ ― це, зазвичай, зерно ячменю. Але, залежно від виробника, може бути й кукурудза, пшениця чи рис. Продукт багатий на білок (25-30% у сухій речовині) та клітковину. Водночас зернові відходи пивоваріння бідні на кальцій та калій, тому під час їх згодовування варто використовувати мінеральні добавки.

Волога пивна дробина, коли залишає пивоварню, є, по суті, стерильним продуктом. Її виготовляють із високоякісного харчового зерна й інтенсивно нагрівають під час пивоваріння. Те, що зерно нагрівають, робить його смачнішим і підвищує в ньому вміст неперетравного або байпасного протеїну. Суху пивну дробину вважають одним із кращих джерел байпасного протеїну (але протеїн бідний на лізин) і водорозчинних вітамінів для великої рогатої худоби. Це пов’язано з інтенсивністю та тривалістю дії на зерно високої температури під час висушування зернових відходів пивоваріння.

Вологу пивну дробину краще використовувати у господарствах неподалік од пивзаводів. Адже вона містить багато вологи (75-80%) і витрати на транспортування можуть бути чималими. Разом із тим те, що в ній багато вологи, може бути й перевагою для тих виробників, де якість води і забезпеченість нею не найкращі. Високий вміст вологи поліпшує смак корму й водночас може стримувати споживання. Тому радять згодовувати її по 12-15 кг на корову щодня.

Волога пивна дробина має ще одне слабке місце — термін зберігання. Влітку її треба використати впродовж двох-п’яти днів. Взимку виробники матимуть більше часу — трохи більше двох тижнів. Утім, вихід є. Вологу пивну дробину можна зберігати довше у силосних ямах чи рукавах. Правила приготування кормосуміші з вологою пивною дробиною такі ж, як і для силосу. 

Щоб продовжити термін зберігання, пивну дробину висушують. Суха дробина також смачна й добре поїдається худобою у складі кормосуміші. У раціоні молочних корів її частка може сягати 20-25% концентрованих кормів. Як свідчать результати досліджень[1], сухої пивної дробини можна давати навіть до 6 кг щодоби на кожну дійну корову. Разом із тим слід пам’ятати, що суха дробина — досить об’ємистий компонент корму і коровам потрібно більше часу для споживання такого раціону. Надлишок сухої пивної дробини в раціоні може погіршити його енергетичну поживність. Нижче в таблиці див. інформацію про загальну поживну цінність пивної дробини.

Поживний склад пивної дробини

(на основі сухої речовини)

Пивна дробина
Сирий протеїн,

відсоток

Відносна цінність щодо вмісту неперетравного в рубці протеїну2 Чиста енергія підтримки життєдіяльності, Мкал/ц
Чиста енергія приросту,

Мкал/ц

Чиста енергія лактації,

Мкал/ц

Загальна перетравність поживних речовин,

відсоток

НДК1,

відсоток

КДК1,

відсоток

Жир,

відсоток

Са1,

відсоток

Р1,

відсоток

К1,

відсоток

Суха 29,0 2,0 150 90 150 65 46 24 7,2 0,29 0,54 0,10
Волога (свіжа) 29,0 1,6 150 90 152 66 42 23 6,5 0,29 0,54 0,10

НДК ― нейтрально детергентна клітковина; КДК ― кислотно детергентна клітковина; Ca ― кальцій; P ― фосфор; K ― калій.

Цінність щодо вмісту неперетравного в рубці протеїну відносно соєвого шроту (30% неперетравного в рубці протеїну).

Джерело: Byproduct Feedstuffs for Beef and Dairy Cattle. Don J. Kubik, Rick Stock, University of Nebraska – Lincoln Extension.

Суха пивна дробина, як джерело білка, також є чудовим кормовим інгредієнтом для телят. Що стосується енергетичної поживності, то вона містить на 25-30% менше енергії порівняно з післяспиртовою зерновою кукурудзяною бардою, тому що клітковина ячменю не настільки перетравна, як клітковина кукурудзи.

[1] Byproduct Feedstuffs for Beef and Dairy Cattle. Don J. Kubik, Rick Stock, University of Nebraska – Lincoln Extension.

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 1725 | Додав: evgeniuvoutenko | Теги: раціон, аналітика, ВРХ, пивна дробина | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar