MENU

14:48
Парламент може скасувати мінімальні ціни на цукор і цукрові буряки

Скасувати мінімальні ціни на цукор і цукрові буряки пропонує депутат групи «Економічний розвиток» Геннадій Бобов.
 

Відповідний проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру» народний обранець зареєстрував 18 лютого (реєстраційний номер 2164).

У разі прийняття документа, в Україні буде ліквідована практика встановлення мінімальних цін на цукор і цукрові буряки і введена ринкова модель їх формування. Це, на переконання депутата, дасть цукроварам стимули розвитку.

Як зазначив Геннадій Бобов, держава на сьогоднішні не може ефективно регулювати ринок цукру за допомогою інтервенцій чи стимулювання експорту. Тоді, як значне коливання цін на пально-мастильні, виробничо-технологічні матеріали, насіння цукрових буряків, природний газ тощо веде до зростання собівартості виробництва цукру.

«Держава не в стані передбачити реальний діапазон рівня мінімальних цін на цукрові буряки та цукор квоти "А" на значний проміжок часу.  В перспективі це може призвести до широкомасштабної "тінізації" ринку цукру в Україні, втрати потенціалу цукрової галузі, скорочення виробничих потужностей і робочих місць навіть на провідних модернізованих підприємствах», — йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Сьогодні українські цукрові заводи виробляють цукор в обсязі, що перевищує потребу внутрішнього ринку. Це призводить до значних ускладнень при його реалізації. За 2014/2015 МР в Україні буде вироблено 2,1 млн т цукру при об’ємі внутрішнього споживання 1,68 млн т.  

Проект закону направлено на розгляд комітету з питань аграрної політики та земельних відносин. З повним текстом документа можна ознайомитися тут.

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 737 | Додав: evgeniuvoutenko | Теги: цукор, закон, регулювання виробництва, ціна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar