MENU

22:03
Паливні ілюзії: чому падіння цін на нафту завдасть аграріям нових збитків

Падіння цін на нафту не зменшить видатки аграріїв на паливо. Але в перспективі знизить ринковий попит на основні олійні та зернові. 

Ціни на чорне золото останнім часом стрімко падають. На початку серпня  навіть були зафіксовані історичні мінімуми ціни стратегічної корисної копалини для багатьох країн світу. У середу ціни на нафту незначно виросли, але при цьому нафта WTI як і раніше торгується нижче $40 за барель, а ціна барелі Brent не перевищує $44, повідомляє  агентство Bloomberg. Жовтневі ф'ючерси на нафту марки Brent на Бетон на лондонській біржі ICE Futures до 14:16 МСК подорожчали на $0,26 (0,60%) - до $ 43,47 за барель.Котирування ф'ючерсів на нафту марки WTI на жовтень на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) до зазначеного часу підвищилися на $0,19 (0,48%) - до $39,50 за барель.

За опублікованими даними Американського інституту нафти (API), товарні запаси нафти в США минулого тижня впали на 7,3 млн барелів. Опитані Bloomberg аналітики в середньому очікують підвищення запасів у США на 1,45 млн барелів. Тим часом триваюче падіння на фондовому ринку КНР підтримує побоювання того, що попит на нафту в Китаї може знизитися, що посилить ситуацію з надлишком пропозиції на ринку. У середу індекс Shanghai Composite втратив 1,3%. І ситуація може стати ще серйознішою.

Agravery.com виясняв, як відіб’ється ціна на нафту на українських аграріях.

Прибутки аграріїв

На перший погляд зниження витрат на паливо в агросекторі повинні стимулювати фермерські доходи, якщо всі інші статті видатків залишаються незмінними. За логікою речей, у нинішній ситуації дохід фермерів повинен рости. Але заробіток українських фермерів не зростатиме.

«Енергія - в основному дизель, займає 80% від витрат на вирощування, добриво і вартість врожаю; 85% припадає на енерговитрати при логістичних операціях, 95% -  на процес сушіння, і 10% - посів, зберігання та захист рослин», - розповідає експерт громадської організації AgroReforms.ua Богдан Хомяк. За його підрахунками, в середньому по Україні вартість енергії для вирощування кукурудзи з гектара для фермера становить в 2015 році $361, а на фермах з кращими агротехнологіями - $550. Це при тому, що на паливо у дрібних фермерів в середньому припадає 60% від загальної суми всіх витрат, пов'язаних з вирощуванням кукурудзи і 58% всіх витрат на фермах з кращими агротехнологіями (без вартості оренди земділянки).

Ще одна причина, по якій падіння котирувань нафти має поліпшити дохід фермера - логістичний фактор. Адже паливо при доставці товару - основна стаття витрат. Теоретично є всі підстави вважати, що фермери за рахунок падіння котирувань нафти і здешевлення палива можуть одержати більш високий прибуток.

Але на практиці все трохи інакше. «Незважаючи на те, що вартість сирої нафти впала більш ніж на 50%, це не торкнеться доходів фермерських господарств. Найбільш просте пояснення в тому, що ціни будуть змінюватися протягом тривалого часу. В середньому після видобутку нафти до попадання палива на ринок проходить близько 6 місяців. Тобто те паливо, яке агрогосподарства споживають сьогодні, найімовірніше, вироблено з нафти, купленої в лютому», - пояснює генеральний директор консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн. Однак цікавий той факт, що вартість сирої нафти знизилася рік тому - з серпня 2014 року. Варто було б очікувати, що ціни на нафтопродукти впали б в Україні. Однак цього не сталося. Найбільш поширені пояснення такого явища - девальвації гривні і нові акцизи.

Припустимо, що нафтопродукти в Україні сьогодні були зроблені з нафти, купленої півроку тому. 26 лютого 2015 курс долара до гривні був 30, і сьогодні це 22. Гривня зміцнилася на 27% в цей період, логічно було б очікувати здешевлення нафтопродуктів на цю ж величину. Однак зважаючи на девальвацію ціни на нафту в гривні, незважаючи на здешевлення в доларах, істотно не змінилася.

«Одна з причин, чому українські фермери не отримають вигоди від падіння цін на нафту в тому, що вітчизняні нафтотрейдери не дотримуються ринкової зміни цін. Наприклад, у Європі А-95 впав минулого місяця на 13%, в той час як оптова вартість в Україні впала лише на 6%. Протягом цього періоду була стабільною гривня», - зауважує Хомяк. Майже 100% середніх і великих господарств закуповують паливо гуртом. Гуртові ціни на паливо на ринках, де українські трейдери купують, впала, але не в Україні, каже директор фермерського господарства «Журавель» Олександр Журавель. «Очевидно, що хтось в цій ситуації має вигоду, і це не фермери», - впевнений Хомяк.

Дешевшою не стане й їжа

На зустрічі з великими зернотрейдерами минулого тижня прем’єр-міністр Арсеній Яценюк розповідав, що доходи від рекордного врожаю не будуть такими високими, як могли б бути. Мовляв, через падіння цін на нафту ціна на зернові буде так само низькою.

Втім, падіння цін на нафту не призведе до суттєвого зниження цін на агропродукцію в найближчому вимірі. Через те що кореляція між цінами на нафту і агропродукцію є не дуже тісною, вважає заступник міністра аграрної політики та продовольства України Володимир Лапа. «Історично цей зв'язок був достатньо сильним. Зараз він дещо нівелюється тому, що, наприклад, пару місяців тому був період зростання цін на нафту. І це не призводило до зростання цін на продовольчі товари. ... Зрозуміло що він є, але не такий сильний як раніше. Фактично, ринок нафти знаходиться під впливом локального надлишку пропозиції на нафтовому ринку», - повідомив він. Погоджується з ним і аналітик інвестиційної компанії Eavex Capital Іван Дзвінка. «Зв'язок не такий тісний, тому значного здешевлення в глобальному розумінні не буде. Здешевлення може торкнутись окремих груп товарів, але здебільшого з огляду на зміну рівня цін», - каже він.

На думку Лапи, слід враховувати і специфічні балансові резони цінових знижень - якщо баланси по зернових та олійних культурах не мають великого профіциту, то і зниження цін відбувається не такими високими темпами.  «Якщо говорити про продовольчі баланси, то вони все ще профіцитні. По світових культурах врожай дещо менший, ніж в минулому році, але з урахуванням перехідних залишків, обсяги пропозиції будуть дорівнювати минулорічним. Практично таж саме ситуація в Україні, тому підстав для цінового оптимізму не так багато. ... Важкий сезон в плані ціноутворення очікується», - підкреслив Лапа.

Кукурудза не в фаворі

Здешевлення нафти призведе до істотного - на десятки відсотків - зниженню ринкового попиту на основні зернові та олійні культури, вважає експерт аграрних ринків Артем Яренко. «Зниження котирувань нафти і продуктів її переробки може спричинити за собою і несподівано, здавалося б, негативні наслідки для цілого ряду рослинницьких галузей. Це пов'язано зі стійким зниженням рентабельності виробництва біопалива через здешевлення нафти», - каже він. Відповідно, слід очікувати  падіння обсягів його виробництва, а значить, і зниження попиту на сировину – кукурудзу та ін., вважає Журавель.

У США біоетанол роблять в основному з кукурудзи. У латиноамериканських країнах і Сполученому Королівстві - з цукрової тростини і пшениці відповідно. Використовується також сорго та інші зернові культури. «Таким чином, значуще, і головне, довготривале зниження світових цін на нафту призведе до істотного - на десятки відсотків - зниженню ринкового попиту на основні зернові та олійні культури, що неминуче призведе до зростання їх запасів і падіння цін, - вважає Яренко. - У результаті ціни на кукурудзу, ріпак, сою, пальмова олія можуть просісти настільки істотно, що аграрії навряд чи залишаться в прибутку, навіть незважаючи на зростання рентабельності їх виробництва».

У перспективі це може перекроїти ситуацію на світовому ринку зернових і олійних культур досить складним і непередбачуваним чином, відмічає Дзвінка. Наприклад, конкурентоспроможність української кукурудзи на ринках Далекого Сходу може істотно зрости щодо традиційно домінуючою там американської зернової. З іншого боку, американська борошномельна пшениця може значно посилити свої позиції на левантійських і магрибських ринках збуту, де традиційно домінує причорноморська і європейська зернова.

Марія Бровінська

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 490 | Додав: evgeniu | Теги: нафта, прибутки, фермер, збиток, ціна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar