MENU

15:01
Науковці відділу механізації звітують про виконання науково-дослідних робіт
Науковці відділу механізації  Інституту сільського господарства Карпатського регіону завершили складання звітів про виконання з виконання завдань ПНД 33 Екологічно безпечні енергоощадні технологічні процеси і технічні засоби для виробництва продукції рослинництва та тваринництва" ("Механізація і електрифікація") Підпрограма 01 " Енергоощадні технологічні процеси і високопродуктивні технічні засоби для екологічно безпечного виробництва продукції рослинництва" за 2014 рік . Заслуховування та затвердження результатів досліджень відбувалося на засіданні координаційно-технічної ради у ННЦ "ІМЕСГ"

В науково-дослідній роботі «Технологія і технічні засоби приготування та мало об’ємного внесення водної суспензії біопрепаратів в ґрунт, одночасно із сівбою зернових культур у системі органічного землеробства», запропоновано технологічну схему пристрою до сівалки для приготування та мало об’ємного внесення водної суспензії біопрепаратів в ґрунт  одночасно із сівбою та виготовлено макетний зразок пристрою на базі ручної однорядної сівалки.
За результатами лабораторно-польових досліджень встановлено, що врожайність ярого ячменю посіяного макетним зразком сівалки одночасно з внесенням препаратів «Азотофіт» та  «Біокомплекс БТУ» склала 58 ц/га. Для порівняння, на контрольній ділянці без внесення біопрепаратів, урожайність  ячменю  становила 36 ц/га.
Виконана науково-дослідна робота ще раз підтвердила актуальність вирощування зернових культур із застосуванням біопрепаратів в процесі сівби.
В 2015 році заплановано виготовлення дослідного зразка пристрою до сівалки СЗ-3,6.
 
В науково-дослідній роботі «Техніко-технологічне забезпечення використання біологічних факторів інтенсифікації відтворення кормових угідь у системі органічного луківництва»  на основі проведеного патентно-ліцензійного пошуку та аналізу існуючих технологій засобів механізації для створення та догляду за природними кормовими угіддями в системі органічного землеробства встановлено:
1. Найбільш ефективне застосування бактеріальних препаратів досягається на базі комплексної технології, в основу якої покладено роздільне внесення в дернину робочого розчину і висіву бобових трав.
2. Параметри технологічного процесу та засобів механізації для прямої сівби насіння бобових трав з одночасним внесенням біопрепаратів в ґрунт.
3. Оптимальні геометричні робочих органів.
4. параметри пристрою для дозованої подачі розчину біопрепарату.
4. Залежність впливу способу застосування біопрепаратів під час сівби на схожість бобових трав. Польова схожість бобових трав зросла в середньому на 34 відсотки при внесенні біопрепарату безпосередньо в підготовлену смугу ґрунту для висіву насіння. 
На основі обґрунтованих параметрів технологічного процесу та засобів механізації розроблено вихідні вимоги та виготовлено макетний зразок сівалки.
 
В науково-дослідній роботі «Розробити механіко-технологічні засади та дослідити ефективність процесу виробництва біогазу з ферм ВРХ для умов західного регіону» виконано наступне:
1. Опрацьовано літературні джерела, патентні матеріали та виробничий досвід з питань виробництва біогазу з ферм ВРХ та досліджено техніко-технологічні параметри системи виробництва біогазу.
2. Розроблено концептуальні моделі функціонування системи виробництва біогазу.
3. Розроблено математичні моделі функціонування системи виробництва біогазу
4. Розроблено алгоритм та комп’ютерні програми моделювання функціонування системи виробництва біогазу, а також методики визначення ефективних параметрів.
Робота над цією темою буде продовжуватися в наступному році.
Категорія: Новини відділу | Переглядів: 595 | Додав: Alex | Теги: біогаз, система виробництва біогазу, математична модель виробництва біог | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar