MENU

03:07
На кримських полях жнива розпочали всього… СІМ комбайнів

На окупованому півострові не вистачає техніки та пального

Всього сім комбайнів вийшли на поля окупованого Криму. Про це повідомили на засіданні постійній комісії Держради Криму із земельних, аграрних питань, екології і раціонального природокористування, пише «Крымский телеграфъ».

З 20 червня в Криму починається масове збирання врожаю. З урахуванням стану посівів ранніх зернових культур та їх поливу урожайність очікується в межах 15—20 центнерів з гектара (озимих — 20,7, ярових — 15,7). При цьому ситуація з технікою залишається невирішеною.

Так, для збирання зернових в господарствах республіки є 1016 комбайнів, проте, за інформацією Міністерства аграрної політики і продовольства Криму, 90 відсотків з них старої модифікації і вже давно морально і фізично застаріли. Тому прибрати урожай за рахунок власного парку кримчанам не вдасться — в такому випадку при середньому навантаженні на один комбайн більше 480 гектарів на це піде більше двох місяців. Сільгоспвиробники вже подали 229 заявок на придбання різної техніки і машин на загальну суму 855 мільйонів рублів. При цьому станом на вчора на кримських полях працювало сім комбайнів з 87, що перебувають у сфері управління профільного міністерства. Найближчим часом мають вийти на прибирання ще тридцять.

Варто відзначити, що аж до останнього часу спостерігалася активна міграція техніки з материкової частини України. Цього року також вирішили не відмовлятися від звичної практики.

Іван Метельков, заступник міністра аграрної політики і продовольства Криму: «Планується залучити двісті комбайнів з регіонів України. На 6 червня їх прибуло вже п'ятдесят. Робота в цьому напряму триває».

Відомство планує залучити до співпраці й регіони Росії. Зокрема, позитивний приклад вже є в Білогірському районі, який курирує Башкирія. Зокрема, з Республіки Башкортостан надійшло 15 комбайнів. Як уточнили в міністерстві, якщо вони не будуть повною мірою задіяні в Білогірську, їх розподілять і на інші райони республіки. При цьому вартість робіт складає 1336 рублів за один гектар, включаючи солярку.

Якщо проблеми з технікою так чи інакше вирішуються, то питання з пально-мастильними матеріалами стоїть вкрай гостро. На весь комплекс робіт необхідно 16,9 тисячі тонн дизельного палива, 3,6 тисячі тонн бензину і 500 тонн дизельного масла. Станом на 6 червня запас ДП у господарствах Криму становив 1,1 тисячі тонн, бензину — 500 тонн.

Іван Метельков: «Зверталися в міністерство Російської Федерації з проханням надати товарний кредит у вигляді дизельного пального з відстроченням платежу. Відповідь поки не отримали».

Крім цього, представники відомства зверталися до влади тих регіонів-шефів, однак відгукнулися лише Башкирія та Липецька область. Відповідно, Білогірський район отримає 900 тонн дизельного пального з відстроченням платежу до 1 листопада, а Радянський район — 250 тонн. В інших районах пальне аграрії купують за власні кошти.

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 464 | Додав: evgeniu | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar