MENU

02:38
На Хмельниччині вирощуватимуть українську свиню за данськими технологіями

ТОВ «Камчатка» зуміла знайти компроміс між продуктивністю та економією при будівництві

Данські свині ― в українських реаліях. Господарство «Камчатка» на власному прикладі продемонструвало, як поєднання української винахідливості та данських технологій дозволяє здешевити будівництво свиноферми, підняти продуктивність та рентабельність. Просто на новозбудованому підприємстві влаштували Національний день свиноферми, який зібрав більше двохсот керівників і спеціалістів свиногосподарств, представників переробних підприємств, комерційних і консалтингових компаній. Організували цю унікальну для свинарської галузі подію Асоціація свинарів України та агроконсалтингова компанія «Дикун».

 

Захід відвідав заступник міністра аграрної політики України Андрій Дикун. За його словами, спільними зусиллями інвесторів та органів влади в Україні цілком можливо забезпечити потреби внутрішнього ринку та сформувати експортний потенціал. Із доповідями виступали провідні спеціалісти з питань консалтингу, обладнання, годівлі, генетики та ветеринарії. Організувати захід допомогли компанії «КВС-Україна», «Біовета Україна», «Агроклімат Україна», Hermitage Genetics, «ITEK Україна», Boehringer Ingelheim, Hog Slat, SPF, «Біомін Україна», Breeders of Denmark, «Агравіа», «Провімі».

Віталій Шелестовський, голова ФГ «Церес», Черкаська область, Жашківський район

«Це дуже корисні заходи, бо галузь розвивається дуже інтенсивно. І лише ті, хто буде використовувати сучасні технології, будуть конкурентними. Час вимагає постійно слідкувати за останніми досягненнями у цій галузі, використовувати сучасні технології.»

Учасники Національного Дня Свиноферми отримали унікальну можливість відвідатинову сучасну свиноферму ТОВ «Камчатка», побудовану за данським проектом.

Артур Лоза, президент Асоціації свинарів України

«Зараз з огляду на принципи ветеринарної безпеки ми можемо відвідувати тільки ті об’єкти, які ще пусті, не заповнені, але вже готуються до введення в експлуатацію. Формат цього візиту трішки відрізняється, бо ми його трішки розширили і запросили досить велику кількість і виробників, і комерційних компаній. У такому форматі він відбувається вперше.»

ТОВ «Камчатка» розпочало будівництво перших ферм у 2007 році. Перше поголів’я тварин заїхало на господарство у грудні 2010 року. Будували повільно, але за власні кошти. Кредитне фінансування та інвестиції із Заходу не використовували принципово. На переконання заступника директора ТОВ «Камчатка» Руслана Писаренка, в Україні повинні будувати українці, а працюватимуть ці свинарські господарства не гірше європейських.

Віталій Шелестовський, ФГ «Церес», Черкаська область, Жашківський район

«Мало сьогодні підприємств, які будуються з нуля. Більшість реконструюють. Тому цікаво було збудовано, які були технології використані. Це надзвичайно сучасне господарство.»

Нині свинокомплекс займається реалізацією товарних поросят і входить у топ-30 найпотужніших підприємств України.

Руслан Писаренко, заступник директора ТОВ «Камчатка»

«Ці ферми, на яких ми працюємо, якраз побудовані по данській технології, що була адаптована під наші реалії, під наші стандарти. Ферми, які працюють, мають у собі 600 голів маточного поголів’я. Крім маточного на підприємстві маємо ще дорощування на поголів'я, яке утримуємо одноразово, складається з 3500 голів. Це маточне поголів'я, це ремонтний молодняк, це дорощування, це підсисні поросята.»

Господарство працює із генетикою компанії Hermitage. На діючих свинофермах кількість відлучених від свиноматки поросят за рік досягає двадцяти дев’яти. Вага при відлученні — трохи більше 8 кг. Середньодобовий приріст на дорощуванні становить близько 510 г.

Для годівлі свиней ТОВ «Камчатка» використовує сухі корми власного виробництва. Земельний банк підприємства — близько 30 тис. га.

Руслан Писаренко, заступник директора ТОВ «Камчатка»

«Зернову групу маємо свою, тому що маємо свій об’єм земель, на яких їх якраз і вирощуємо: ячмінь, пшениця, кукурудза. Стосовно білкової групи ― це шроти або жмихи, все залежить від ціни ― соєва, соняшникова. Відповідно, мінерально-вітамінні добавки.»

ТОВ «Камчатка» використовує відходи свинокомплексу для удобрення власних полів. Поки що на підприємстві збудовано два відстійники об’ємом по 6000 м куб. кожен. Проте до запуску нової свиноферми збудують ще 3 відстійники.

Руслан Писаренко, заступник директора ТОВ «Камчатка»

«Запуск ми планували на червень місяць цього року, але разом з тим, у зв’язку з тим, що посівна виявилась трошки дорожчою, ніж ми планували, ми переносимо наш запуск приблизно на вересень місяць цього року.»

Нова свиноферма вже готова на 70-80%. Проект будівництва данський, проте адаптований під українські реалії. Щілинну підлогу виробляли самотужки ― заливали просто на місці. Економія на матеріалах і логістиці становила до 30%. Цеглу для будівництва приміщення купували на сусідньому заводі. Якість при цьому не постраждала.

Від виготовлення станкового обладнання підприємство відмовилось. На діючій свинофермі вже пробували встановити станки власного виробництва. Проте вони виявились збитковими. Обладнання довелося викинути і замінити на данське. Тому на новій свинофермі одразу встановили станки APCompany. Вентиляцію, опалювання і охолодження забезпечуватиме обладнання компанії Skov. Систему годування — компанія Daltec.

Павло Кошет, Закарпатська область, місто Мукачево, ТОВ «Кошет»

«Дуже великий плюс в тому, що вони відділили відгодівлю, самий небезпечний етап у свинарстві від маленьких незахищених поросят і мам. Було б краще, якби була в них змога відділити і дорощування.»

ТОВ «Камчатка» очікує, що нова свиноферма буде продуктивнішою за діючу. Інноваційні технології та цінний досвід дозволять зробити технологію вирощування маточного поголів’я на підприємстві ефективнішою.

Тісейко Валерій, «Агроклімат Україна», директор

«Сейчас тенденция рынка несколько поменялась и люди действительно понимают, что такое качественное оборудование. Можно получить гораздо больше прибыли, гораздо больше привесов. Рынок, я так смотрю, уже перестраивается на это. Люди хотят и новые технологии, люди хотят и правильный подход, чтобы действительно делать этот бизнес более эффективным.»

Сергій Свідерський, менеджер компанії Fenix Agro

«Ми забезпечуємо господарство високопротеіновими кормами з 2012 року. Ми пишаємося своїм партнером. Бажаємо примножити результати і покращити успіхи. А ми у цьому допоможемо.»

Категорія: Новини технологій | Переглядів: 868 | Додав: evgeniu | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar