MENU

15:35
Коректне приєднання твердопаливного котла до системи опалення
Існує багато схем приєднання твердопаливного котла до системи опалення. В залежності від типу системи і котла дуже важливо підібрати теплотехнічну схему монтажу. Найкраще, якщо проект замовляється в ліцензованій організації, яка має достатній досвід і відповідні знання.
 
Треба врахувати, що монтаж твердопаливного котла відрізняється від монтажу газового чи електричного котла, а ефективність роботи напряму залежить від правильного приєднання. Це у великій мірі залежить від того, що робоча температура котла (згідно паспорту) повинна знаходитися в межах 60-90 градусів. Температуру самого котла важко точно регулювати і оперативно швидко змінювати, адже він є дуже інерційним. 
 
Дуже часто власники домашніх котелень роблять помилку, використовуючи такі котли для забезпечення системи опалення низькотемпературним режимом подачі теплоносія. Якщо температура зворотної лінії буде нижчою 55 градусів, а це точка роси, появляється багато конденсату, який починає витікати з котла. При такому режимі утворюється багато сажі на теплообміннику і в димоході, що суттєво знижує ККД котла і створює проблеми з його обслуговуванням.
 
2.jpg
 
Ідеальною схемою монтажу твердопаливного котла є поєднання з баком-акумулятором тепла. Приблизним розрахунком для вибору бака є 25 л на 1 кВт котла. При правильному розрахунку все тепло максимально ефективно передається баку, який виступає в ролі великого «термосу», з якого система опалення забирає тепло в той час, коли це потрібно для системи. При цій схемі твердопаливний котел не перегріється, його можна використовувати завжди на номінальному режимі, коли ККД найвищий. Тобто, не відбувається перевитрата палива, значно менше утворюється сажі і конденсату.
 
 
Можна розрахувати потужність котла і об’єм акумуляційного баку так, щоб одного-двох завантажень палива вистачало на підтримку тепла в будинку протягом доби, а то й більше. Використовуючи тепло з бака, а не напряму з котла, можна максимально комфортно регулювати температуру в будинку.
 
В Німеччині на нормативному рівні заборонено монтувати твердопаливні котли без баків-акумуляторів. 
Більшість виробників твердопаливних котлів рекомендує приєднувати котел в систему за наступною схемою. 
 
3.jpg
 
Термозмішуючий клапан або Laddomat не дають можливості попадати в котел холодній воді із зворотного трубопроводу. Вони постійно підмішують її з гарячою вихідною водою прямого трубопроводу. Таким чином котел отримує захист від низькотемпературної корозії і теплових ударів, що суттєво продовжує термін експлуатації котла. Розширювальний бак і група безпеки виконують традиційні функції захисту, як і в системах з іншими котлами. Клапан STS-20 подає воду з системи холодного водопроводу в охолоджувальний змійовик, коли температура води в корпусі котла починає доходити до 95°С, забезпечуючи захист від закипання.  
 
Ефективність роботи котла в великій мірі залежить від димоходу. Вимоги до тяги димоходу і його номінальних розмірів приводяться в паспортах котлів. Це важливий елемент системи і при неправильній схемі димоходу експлуатація твердопаливного котла може принести багато неприємностей, до яких відноситься утворення смоли і конденсату в корпусі котла, утворення диму в котельні, суттєве зниження ККД котла.
Категорія: Новини відділу | Переглядів: 637 | Додав: evgeniu | Теги: пелетні котли, розрахунок, економічна доцільність, пелети | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar