MENU

05:44
ХТЗ не випускатиме комбайни «Палессе»

Харківський тракторний завод відмовився від створення спільного підприємства з білоруським «Гомсільмашем».

Як передає УНІАН, про це на брифінгу повідомив генеральний директор підприємства Владислав Губін.

«З білоруськими колегами ми відклали, не почалося виробництво. Ми для себе вирішили, що СП має бути інноваційним. Ми пропонуємо зернозбиральну техніку, вона повинна продаватися не тільки в Україні, більш широкий спектр повинен бути. Ми відмовилися від ідеї створення СП з компанією "Гомсільмаш"», — сказав Владислав Губін.

«Ми вирішили працювати з західними партнерами, щоб отримати конкурентну продукцію. Частка "Гомсільмашу" падає як в Росії, так і в Україні. У них непогані комбайни, але інженерна думка трохи відстає, як і технічні якості. У Білорусі також криза, тому з'явилися проблеми. Якщо ми вже дивимося на захід — країна, економіка, то треба говорити, що ми повинні обирати найкраще. Нехай ми будемо заробляти менше, виробляти менше, але давайте краще вибирати продукт, який через 5—10 років буде давати економіці, нашому підприємству реально гарантований прибуток. А "Гомсільмаш" — хороша техніка, я не сперечаюся, але це сьогодні-завтра, а післязавтра їх може і не бути», — підкреслив Владислав Губін.

Як повідомлялось, восени 2014 року керівництво ХТЗ заявило про плани створення спільного підприємства з білоруським виробником зернозбиральної техніки «Гомсільмаш». Перші машини «Палессе» на ХТЗ планували випустити в 2015 році та з часом вийти на щорічне виробництво 500 комбайнів.

Водночас директор заводу повідомив, що ХТЗ спільно з фінською компанією Sampo Rosenlew у другому півріччі 2015 року випустить дослідну партію зернозбиральних комбайнів Sampo.

«На сьогоднішній день ми підписали угоду з компанією Sampo (Фінляндія)», — сказав Владислав Губін, зазначивши, що угоду про створення СП було підписано в грудні 2014 року.

За його словами, старт пілотного проекту з виробництва трьох моделей зернозбиральних комбайнів запланований на друге півріччя 2015 року, а серійне виробництво техніки планується запустити в 2016-му.

«Ми розраховуємо виробляти серійно з наступного року. Цього року пілотний проект стартує. Ми повинні зробити дослідну партію, пройти сертифікацію і з нового року почати серійне виробництво. Я думаю, що цей обсяг буде на рівні 200—250 комбайнів для українського ринку», — сказав гендиректор.

Фінські комбайни випускатимуть на ХТЗ

Він зазначив, що на першому етапі локалізація виробництва передбачається на рівні 30%.

ПАТ «Харківський тракторний завод» спеціалізується на випуску тракторів потужністю від 35 до 240 к. с. (колісні і гусеничні трактори загального призначення, орно-просапні і трактори малої потужності), які агрегатуються з більш ніж 250 найменуваннями сільгоспмашин.

У 2014 році ХТЗ виробив 1455 тракторів, що на 10,4%, або на 137 одиниць більше, ніж роком раніше. В 2015 році завод планує випустити й реалізувати щонайменше 2 тисячі тракторів (на 37,5% більше).

Основними ринками збуту є Україна, Росія, країни Середньої Азії. Крім підприємство постачає продукцію в країни Африки, Латинської Америки.

Станом на четвертий квартал 2014 року майже 22,76% акцій ПАТ «ХТЗ» належить резиденту ТОВ «Бриз», 24,46% — «Алпорт Ентерпрайзис», 21,75% — «Калвертон Істеблішмент», майже 18% — «Голден Проперті Ентерпрайзис» (усі — Британські Віргінські острови).

Категорія: Новини техніки | Переглядів: 606 | Додав: evgeniu | Теги: проект, Sampo Rosenlew, комбайн, Палессе, співпраця, ХТЗ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar