MENU

02:55
Хто замінить Швайка на посту?
На столі глави президентської адміністрації Бориса Ложкіна лежать автобіографії 5-х кандидатів на посаду Міністра аграрної політики та продовольства України. Почесне місце зверху займає особиста справа Олександра Домбровського - чинного парламентарія і земляка нинішнього українського президента. Саме на ньому планує зупиниться Петро Порошенко, подаючи його кандидатуру Верховній Раді для призначення на посаду міністра.
Олександр Домбровський точно не стане несподіванкою для аграрного істеблішменту, а попросту, околоаграрной тусовки. Екс-меру Вінниці і колишньому голові Вінницької ОДА явно поступаються інші претенденти, хоча б за географічною ознакою.
З грудня 2012-го і донині Домбровський - діючий депутат Верховної Ради і член комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин. У 2013 році вибори на 11 виборчому окрузі, від якого він йшов, були визнані недійсними, і Домбровський був відсторонений від депутатського крісла. Але 22 лютого цього року Верховна Рада відновила його як народного депутата сьомого скликання.

Серед кандидатів на пост наступника свободівця і прихильника радянських методів аграрної економіки Ігоря Швайки експерти називали наступні прізвища: вже побував до Миколи Присяжнюка в кріслі міністра АПК Юрій Мельник, екс-віце-прем'єр з аграрних питань та президент «Української аграрної конфедерації» Леонід Козаченко. Саме Козаченко підтримував яєчне лобі, відмовившись від підтримки «збитого льотчика» і екс-губернатора Івано-Франківщини Михайла Вишиванюка. Претендували також нинішні заступники міністра Іван Бісюк і Андрій Дикун. Їх особисті справи вже не лежать на столі Бориса Ложкіна.
Також міг очолити Мінагрополітики співвласник «Миронівського хлібопродукту» Юрій Мельник, однак не захотів. Не звертаючи уваги на наполегливість партнера по «Нашій Рябі» Юрія Косюка, друга Мельнику: «Юра, треба».
Отже, на столі Ложкіна залишилося три папки з написом «Кандидатури на посаду Міністра аграрної політики та продовольства України».
Крім пана Домбровського, зайняти пост аграрного міністра може президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса - визнаний експертним середовищем та аграрним бізнесом професіонал, «свій хлопець» для європейських агрокомпаній і профільних асоціацій, з ім'ям якого не пов'язані корупційні схеми. На підтримку кандидатури Алекса, як його звикли називати журналістки аграрних сайтів і газет, вже встиг висловитися Юрій Мельник.

Також серед претендентів на цю посаду засвітився Григорій Заболотний, колишній голова Вінницької обласної ради та близьке до сім'ї Петра Порошенка. Однак, як зазначає співрозмовник AgroNews в Адміністрації Президента, Заболотний готовий підтримати кандидатуру Домбровського. Водночас, є й альтернативний варіант розвитку подій - остаточне рішення буде прийнято на користь Заболотного, за підтримки того ж Домбровського.
Правдивість прогнозів підтвердить Аграрний форум, який лобісти серпа і плуга призначили на наступний тиждень. Кажуть, саме там Арсеній Яценюк і представить нового міністра АПК, за яким не тягнеться довга «Швайка» корупції та непрофесіоналізму.

http://agronews.ua/
Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 729 | Додав: evgeniu | Теги: Мельник, Домбровський, міністр АПК, AgroNews, Швайка, Порошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar