MENU

01:03
Японці кидають виклик європейським тракторам, рекорд Case IH та все про новий комбайн ХТЗ

Японський виробник Kubota планує відкусити шматок європейського тракторного пирога, трактори Case IH Steiger встановили рекорд продуктивності в класі, а ХТЗ назвав модель комбайна Sampo, що випускатимуть у Харкові, — виділимо найцікавіші новини на зарубіжних та вітчизняному ринках сільгосптехніки.  

KUBOTA революція

Що: колісний трактор M7001

Виробник: Kubota (Японія)

Коли: 2015

На і без того тісному європейському ринку сільськогосподарських тракторів з’явився новий серйозний гравець. Японська Kubota, відома в Старому Світі компактними тракторами, будівельною і комунальною спецтехнікою та силовими агрегатами, запускає у виробництво лінійку тракторів М7001. При цьому виробник націлився на популярний у Європі сегмент машин потужністю 120—180 к. с., адаптованих для роботи, як у полі, так і на фермі, в тому числі в комбінації з фронтальним навантажувачем.

Серія нараховує три моделі потужністю 130, 150 та 170 к. с., кожна з яких доступна в трьох комплектаціях. Під капотом — 6.1-літровий 4-циліндровий двигун Kubota, що відповідає екологічному стандарту Tier 4. Останнє досягається використанням системи очищення вихлопних газів з допомогою рідини AdBluе (SCR) та фільтра сажі (DPF).

На вибір пропонуються КПП Powershift з електрогідравлічним перемиканням 24-х передач переднього ходу і стільки ж — заднього чи безступінчаста трансмісія. Потужна гідравлічна система та задня навіска з максимальною вантажопідйомністю 9000 кг гарантують агрегатування з широким шлейфом знарядь.

Японські інженери «нафарширували» трактор електронними помічниками, оперування якими вивели на 12-дюймовий сенсорний монітор. Серед додаткових функцій — автоматичне рульове управління та відеоконтроль роботи агрегатів. Трактор отримав Isobus-термінал для управління посівними комплексами, обприскувачами та іншими складними машинами, а також адаптацію до роботи з системами точного землеробства. Не забули конструктори про ергономіку робочого місця та комфорт оператора.

Про серйозність намірів японської компанії свідчить факт будівництва тракторного заводу на півночі Франції. Перші машини відправлять клієнтам у червні 2015 року. В 2017-му Kubota планує вийти на річний обсяг 3000 тракторів. Щоб підігріти інтерес до новинки, в компанії підготували цікаві пропозиції щодо гарантії та сервісу.

Також Kubota розширила серію тракторів МGX — відтепер пропонуються чотири моделі потужністю 100, 110, 128 та 135 к. с. Новинками поповнилися і сегменти міні-тракторів та мотопозашляховиків.

В аграрному напрямі Kubota просуватиме й іншу техніку, зокрема для внесення мінеральних добрив та заготівлі кормів. Нагадаймо, в 2013 році японці завершили процес придбання агрогіганта Kverneland Group. Це дало змогу швидко сформувати лінійку кормозаготівельних машин, що включає рулонні прес-підбирачі, машини для обгортання рулонів, навісні та причіпні косарки, косарки-плющилки, ворушилки, валкувачі. Під своїм брендом Kubota просуватиме кормозбиральну техніку Kverneland в США, однак не виключає виходу і на інші ринки.

 

Рекорд продуктивності

Що: колісні трактори Steiger 370 та Steiger 540

Виробник: Case IH (США)

Дві моделі флагманської серії колісних тракторів Case IH Steiger встановили рекорд у співвідношенні тягове зусилля/економічність за результатами тестувань Випробувальної лабораторії тракторів Небраски (NTTL, США). Результати були опубліковані на сайті лабораторії, повідомляє прес-служба Case IH. Заміри проводилися в 2012—2014 роках на тракторах  Case IH Steiger 370, Case IH Steiger 540, John Deere 9560R і Challenger MT765E.

 

Випробування також показали, що двигуни тракторів Steiger 540 досягають номінального обертання на 20% швидше попередніх моделей. У тракторі використовується оригінальна система охолодження силового агрегату з турбокомпресорами. Це дає змогу оператору отримувати швидку реакцію на ріст/падіння навантажень та підвищити ефективність роботи при низькій температурі повітря.

NTTL є офіційною випробувальноїю станцією тракторів у США з філіями в 25 країнах світу.

З жовто-білого в бірюзовий

Що: зернозбиральний комбайн ХТЗ-3085

Виробник: Харківський тракторний завод (Україна)

Коли: 2015—2016

Як повідомлялось, ХТЗ розпочне виробляти в Україні зернозбиральні комбайни фінської компанії Sampo-Rosenlew. Першою українську «прописку» отримає модель середнього класу продуктивності SR 3085 Superior. Окрім зміни «шильдика» і, найімовірніше, кольору, інженери компаній адаптують машину до роботи в українських умовах. При цьому основні конструкторські рішення збережуться.

Sampo-Rosenlew оснащує комбайни зерновими жатками власного виробництва. На Superior встановлюються адаптери шириною захвату від 4,7 м до 7,5 м. За попередньою інформацією, жатки для ХТЗ-3085 випускатиме компанія «Бердянські жниварки». Додамо, що  Superior обладнуються системами AHC (автоматичного копіювання рельєфу поля) та DHC (контролю висоти жатки).

Комбайни характеризуються високою продуктивністю обмолочування навіть під час роботи у важких умовах. Досягається це, зокрема, встановленням системи попереднього обмолочування TS, на яку в оптимальних умовах припадає до 40% обробітку маси. Основний барабан має великий діаметр і 8 бичів, що гарантує легке і акуратне відділення зерна. Бичі зі зворотної сторони — з гладкою поверхнею, що запобігає налипанню. Під час збиранні кукурудзи, простір між бичами закривається пластинами. Для обмолочування рису встановлюється комплект переобладнання молотильного пристрою.

 

Переднє підбарабання має 7 пластин (площа 0,41 кв. м) з регулюванням залежно від культури. Підбарабання основного барабана складається з 9 пластин (площа 0,62 кв. м). Для роботи в сухих умовах монтується окреме підбарабання. Спеціальні підбарабання виробник пропонує і для збирання рису, а також кукурудзи, сої та гороху. Переднє і основне підбарабання регулюються незалежно один від одного.

Бітер ефективно очищає барабан і направляє масу на клавіші соломотряса. На Superior встановлюється 6-клавішні соломотряси. Кожна клавіша має чотири ступені. Площа соломотряса — 5,6 кв. м, площа очищення — 6,3 «квадрата». Для збільшення продуктивності залежно від умов роботи та культури монтується циліндр чи пластини ворушіння, що рівномірно розподіляють солому по всій ширині соломотряса.

Площа решітного стану — 4,5 кв. м. Для ефективного очищення зерна від легких домішок (залишки соломи, остюків і т. д.) встановлюється вентилятор. Також комбайни оснащуються системою додаткового обмолочування.

Для Superior розроблено кілька варіантів бункерів: об’ємом 6400 л, 7600 л і 8100 л. Комбайн оснащується системою розвантаження «закритого типу», має один шнек великого діаметра для транспортування зерна до шнека і кутовий редуктор, який дає змогу проводити розвантаження під будь-яким кутом. Комбайн можна оснастити однією з двох моделей соломоподрібнювача з розкидачем.

На ХТЗ-3085, за попередньою інформацією, встановлюватимуть двигун AGCO Power потужністю 250 к. с. Щоправда, для роботи в українських умовах у нього швидше за все «ампутують» ​​систему SCR, яка в якості реагенту використовує недешеву рідину AdBlue.

Комбайни Sampo-Rosenlew серії 3000 мають гідростатичну трансмісію. Швидкість і напрямок руху регулюються багатофункціональним важелем. Як опція пропонується повний привід. Масивний передній міст і посилені бортові редуктори забезпечують роботу у важких умовах і при великих навантаженнях.

Нагадаймо, до кінця року ХТЗ планує зібрати пілотну партію комбайнів, а в наступному році розпочати серійне виробництво. На початковому етапі очікується випускати по 200 комбайнів щороку. Рівень локалізації становитиме 30—35%. Як повідомив керівник ХТЗ Владислав Губін, зібраний в Україні комбайн буде на 20% дешевше фінського.

Категорія: Новини техніки | Переглядів: 645 | Додав: zfimesg | Теги: Kubota, Case IH, Трактор, Sampo-Rosenlew, Steiger, комбайн, ХТЗ-3085, сівалка, ХТЗ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar