MENU

15:30
Як привчити аграріїв керувати посівами з монітору

Чому варто піти з керівної посади інвестиційної компанії, аби створити компанію з впровадження нових технологій в агросекторі та отримати в клієнти 20% найбільших агрохолдингів, розповів засновник компанії «Панорама Консалтинг» Артем Бєлєнков.

 

Потреба у зменшенні непродуктивних витрат і впливу людського чинника на шляху до прибутковості та ефективності виробництва змушують сучасних аграріїв переглядати системи управління землями земельними активами, виробничими процесами та бізнесом в цілому. Питання та неузгодженості щодо обліку, контролю земельних паїв, що складають земельний банк, розрахунок потреби насіння, добрив та пестицидів та складання технологічних карт - завдання не з простих. 

Вирішити ці питання взявся колишній керівник інвестиційної компанії Артем Бєлєнков, який створив компанію «Панорама Консалтинг», яка стала однієї з найперших з консалтингових компаній, які впроваджують новітні технології в сільському господарстві та розробляють оптимізаційні пакети управління полями. Комп'ютерні програми дозволяють позбавитись зайвих витрат сотень тон пальногодля моніторингу полів технікою, і, безумовно, мінімізують затрати праці - адже все видно операторові.

Для України технології так званого точного землеробства, управління полями, моніторингу посівів сьогодні вже не новинки. Однак підхід до сучасного ведення агробізнесу може бути різним. Про те, чому Артем Бєлєнков вирішив стати ближче до землі та в чому унікальність розроблених ним проектів, він розповів в інтерв'ю Agravery.com.

Артем, звідки у Вас з'явилася ідея консультувати аграріїв і чому саме аграрна галузь стала для вас пріоритетною? 

- До 2013 року я працював директором інвестиційної компанії, основна діяльність якої полягала в управлінні активами приватних інвесторів, складних стратегіях хеджування, торгівлі опціонами і ф'ючерсами на українському та міжнародному ринках. В останній рік роботи в інвестиційній компанії ми почали напрацьовувати для себе напрямок хеджування цінових ризиків для аграріїв. На цьому етапі я почав вивчати аграрний ринок і мене він дуже зацікавив.

Враховуючи політичну і економічну ситуацію в країні, інвестиційний клімат ставав не зовсім сприятливим. Відповідно, ринок зменшувався. Інвестори розуміли, що ризики девальвації, ризики втрати бізнесу і капіталу ростуть, і починали виводити активи з країни. Перспективи розвитку в цьому напрямку змінилися, і я почав шукати для себе нові ідеї. Тим більше, що незалежно від моєї діяльності існував бізнес, яким займався батько, - це геоінформаційні технології для силових структур, управління муніципалітетами, енергоринку. З 2008-2009 року у них відкрився напрямок для аграріїв.

Тобто це свого роду сімейний проект?
- Після відходу з компанії я почав аналізувати, які рішення є в цьому напрямку, звернувся до сімейного бізнесу, почав вникати і зрозумів, що це чи не один з наперспективніших напрямів для роботи в сучасному світі. Після цього, власне, і почався мій  шлях в аграрному бізнесі. Я почав вивчати продукти, вивчати аграріїв, відвідувати конференції, знайомитися.

Наскільки я знаю, ви навіть спеціально аграрну освіту отримали...
- Після відвідин конференцій, спілкування з представниками агрохолдингів я зрозумів, що мені не вистачає системного розуміння аграрного бізнесу як такого, профільних знань і компетенцій, а також контактів на ринку. Відкриття AgroMBA в Києво-Могилянській бізнес школі виявився дуже доречним. Побачивши інформацію про запуск 1-ї групи, я вирішив приєднатися. Під час навчання вже познайомився з багатьма топ-менеджерами, став системно підходити до вирішення будь-яких завдань - операційних процесів, стратегії розвитку, визначення клієнта, продукту і в якому напрямку треба розвивати компанію.

Як скоро Ви зважились на перший агрокрок? На якому етапі з'явилися перші проекти, що дало поштовх?
- Першими спробами були продажі програмного забезпечення для закриття завдань обліку в агрохолдингах. Проте коли я почав більше вивчати клієнтів, їх проблеми, завдання і ті виклики, які перед ними стоять, я зрозумів, що програмне забезпечення - це не зовсім те, що їм потрібно. Так почалася перша трансформація продукту. Необхідно було не продати комп'ютерні програми, а зводити всю вихідну інформацію, навчати людей цим користуватися, прописувати інструкції, регламенти взаємодії, тобто впроваджувати програмне забезпечення «під ключ». Після цього з'явилися і перші великі проекти, зокрема з «Групою Креатив».

Які складнощі та перешкоди були під час розвитку компанії? Що далося найлегше? 

- Спочатку було важко, та потім з'явилися успіхи. Звісно, я стикнувся з відсутністю власної команди, якіою можна було б самостійно управляти, виходячи зі свого бачення проектів. Для себе я визначив, що не хочу брати готових фахівців з ринку, враховуючи, що сам вчуся в новому для себе напрямку. Тому ми почали збирати свою молоду команду: спочатку я взяв на роботу трьох співробітників, потім ще і ще. Вони почали на ходу підключатися до реальних проектів, не знаючи до кінця всієї проблематики клієнта, нюансів ведення бізнесу, особливостей ринку. Спочатку це було якесь ручне управління проектами, «гасіння пожеж», рішення термінових завдань.

А як просували свої знання та продукти? 
- Ми почали активно брати участь як спікери на конференціях, розвивати свої канали комунікацій, почали розвиватися і, відповідно, почали залучати все більше і більше проектів. Паралельно росла команда, кількість проектів, з'являлися нові молоді фахівці, ми відпрацьовували для себе розуміння, вирішення яких завдань є більш цінним для клієнта, скільки часу ми їх реально робимо і з кожним проектом все більше і більше для себе розуміли особливості агровиробництва.

Таким чином, ми визначили, для кого і що робимо. Якщо спочатку ми сприймали наші продукти як інструмент для агрономів, землевпорядників, юристів, керівництва, та зараз ми розуміємо, що потрібно фокусуватися на директорах і власниках і для них вже надавати аналітику, повноцінний інструмент для прийняття рішень, контролю певних напрямків. Працюючи з великою кількістю компаній, ми помітили, що крім нас, так чи інакше, в проектах стикаємося з 1С та GPS-системами, системами точного землеробства, безпілотними технологіями. Так ми почали шукати партнерів у цих напрямках.

З ким ви працюєте зараз і на якій стадії проект сьогодні? 
- Ми зараз співпрацюємо з ІТ-Лінкс, ОДА Україна, Агрі-Лаб, Інтеграція+, Дрон.юа, чим я пишаюся. На сьогоднішній день у нас продовжується трансформація продукту, з'являються нові партнерські напрямки, вже є ряд чітко для себе відпрацьованих продуктів і рішень, в тому числі це:

  • Побудова системи управління земельним банком,
  • Аудит земельного банку для власників і директорів агропідприємств,
  • Управління та контроль руху техніки і палива,
  • Моніторинг стану посівів, як супутниковий, так і з використанням БПЛА,
  • Інформаційне забезпечення точного землеробства.

Впроваджуючи ці продукти в рослинництві на базі аграрних ГІС, ми створюємо єдину цілісну інформаційну середу підприємства, в якій знаходяться всі дані про земельний банк (площа в оренді і в обробці, передані і отримані за обміном земельні ділянки, терміни договорів оренди і т.д), операції на полях, сівозміну, стан посівів, рух ПММ, врожайність. Оперативний доступ до такої інформації дозволяє підвищити контроль активів компанії та прозорість бізнес-процесів, що в свою чергу знижує ризики ведення бізнесу, як в короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі.

А хто ваші клієнти? Який проект для вас є особливим?

-  На сьогоднішній день ми вже співпрацюємо з 20% топ-агрохолдингів, серед них "Астарта-Київ", ГК "Агріком", ГК "Креатив", "Landfort", ТМ "Ніжин", "Верес", "ТАС Агро", "Кусто Агро", "Трайгон Фармінг", "Бершадь Агроплюс", "Корпорація Успіх", "АМГ Миронівське" та багато інших. Хочемо довести цей показник до 50%. Також ми плануємо розробити рішення для невеликих фермерів і експортувати їх за кордон. Ми задоволені усіма проектам, але виділяється проект з групою компаній «Агріком». Залучення до його реалізації співробітників компанії було колосальним і по кількості, й по спеціалізації, та,  незважаючи на всі складнощі у ході впровадження, у нас вийшов класний проект. Можу відзначити роботу з "Групою Креатив". Завдяки чіткому розумінню директора з агровиробництва в необхідності системного підходу в управлінні і його прагненню розвивати компанію, систематизувати процеси всередині, ми прояснили нові аспекти роботи агробізнесу.

Яким ви бачите розвиток компанії в найближчі кілька років?

- Ми для себе визначили певне бачення розвитку ринку в цілому. Так чи інакше, буде йти дерегуляція з боку держави. Завдяки тим реформам, які ми очікуємо, на ринок прийдуть інвестори, все більш будуть застосовуватися і розвиватися нові технології (No-Till, точне землеробство), будуть впроваджуватися нові системи управління. Ті компанії, які не будуть впроваджувати нові підходи, будуть неконкурентоспроможними. Ми для себе визначили ряд ключових напрямків, в яких хочемо бути лідерами ринку: управління земельним банком; контроль техніки і палива; моніторинг посівів і ведення історії полів; інформаційне забезпечення точного землеробства; аналітика стану посівів. 

Що б ви могли порекомендувати учасникам ринку, агрохолдингам або консультантам?
- Рекомендацій декілька. По-перше, будувати довгострокові і довірчі відносини з усіма клієнтами, партнерами та інвесторами, тільки так бізнес може розвиватися. По-друге, головне в бізнесі - не стояти на місці і використовувати всі сучасні рішення, інструменти, продукти для комунікацій, управління проектами, вирішення тих чи інших операційних завдань, тільки так цей ринок може стати ефективним. Ну і третя порада - максимально розвивати й навчати своїх співробітників, вкладати в їх навчання, практику, тільки так ми можемо стати конкурентоспроможними в середньостроковій перспективі.

Категорія: Новини технологій | Переглядів: 553 | Додав: evgeniu | Теги: Артем Беленков, економія, точне землеробтво, агроконсалтинг, оптмізація, технології, моніторинг полів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar