MENU

11:47
Як правильно парувати кролів?
Статева зрілість у кролів настає вже на 3 місяці життя. Одна пускати їх на злучку в такому віці не можна. Зазвичай на товарних фермах самок великих порід случают перший раз вже на 5 6 місяці їх життя, а середніх порід случают самок на 4 - 5 місяці. На сучасних фермах велику увагу приділяють отриманню дружних окролов. Що б отримати такий результату злучку стрілятися завершити 2 -4 дні. Також потрібно перевірити полювання самки за 2 - 3 дні до злучки, в період полювання статеві органи самки набухають і червоніють, самки стають більш неспокійними і смикають пух.

Досвідченому кролівникові потрібно знати що для спаровування краще вибирати самок які вже знаходяться в стан полювання, так як такі самки дуже легко приносять більше багатоплідні послід. Самки які знаходяться в полюванні підсаджують в клітку до самця. Самець в один день може покрити дві самки, одну днем, а іншу ввечері. Після злучки самець падає на бік і легенько попискує. Вже після спарювання самку і самця розсаджують в різні клітини, а також потрібно зробити відмітку, що вони вже злучалися, відзначити дату і скільки разів була злучка.
Обов'язково перед кожною злучкою потрібно оглянути статеві органи у самки і самця. Кроликів у яких можуть бути виявлені захворюванні статевих органів, потрібно терміново ізолювати. Також не варто забувати, що перед злучкою потрібно прибрати годівницю і поїлку з клітки. Взимку злучку найкраще проводити в середині дня, а влітку - рано вранці і пізно ввечері. У сильний холод і спеку статева активність тварини різко знижується.
Через п'ять днів після злучки самку потрібно ще раз посадити до самця для контрольної злучки. Якщо самка відмовляється від злучки, то її можна вже вважати сукрольной. Запліднена яйцеклітина у самки надходить в матку на 4-у добу і прикріпляється на 8-у добу до стінок матки. після 12 -15 днів після злучки можна промацати зародки, це можна зробити таким шляхом: самку потрібно посадити на рівну поверхню - підлога, стіл, ящик головою до кролівникові. Лівою рукою потрібно притримати в області крижів, праву руку підводять під живіт. Пальцями можна промацати зародки величиною не більше вишні, розташовані у вигляді ланцюжка і довгастої форми, м'які на дотик, але мацати зародки потрібно дуже обережно, що б не викликавши викидня. Якщо так вийшло, що самка не запліднилася, її потрібно підсадити знову до самця. Особливо швидко кроленята ростуть в 2-у половину сукрольності - з 15 - 20 дня. З двадцятого дня зародок важить 2-3 гр., А в 25-й день приблизно 20 - 22 гр.
У міру наближення окрола потрібно почати чергування, так як деякі самки можуть розкидати або задавити кроленят. Окроли найчастіше наступають вночі ніж вдень і можуть тривати від 10 до 20 хвилин. До окролом потрібно добре підготувати клітку, з цього за 3 - 4 дні потрібно поставити в клітинах маточники, їх також потрібно пронумерувати і закріпити за клітинами. Клітини потрібно добре очистити, можна навіть помити гарячою водою і продезінфікувати.
Для того щоб встановити гнізда, клітку потрібно заповнити на два третини соломою .Звичайно самки за 2 - 3 дні починають робити гнізда, але дуже часто молоді самки цього не роблять, з цього кролівникові потрібно обережно нащіпати пух з живота і грудей самки, і зробити гніздо і викласти його пухом. Після окролу обов'язково потрібно оглянути гнізда, підрахувати скільки кроленят народилося, прибрати якщо є мертвонароджені, а також якщо хто то застиг потрібно його відігріти.
Період сукрольності, цей період триватиме 30 днів, але якщо були малочисельні послід то він може бути і 31- 32 дні. Так як всі самки різні вони і по розносу проносять кількість кроленят, іноді вона не може всіх згодувати. З цієї причини можна перекласти пару кроленят до мало плодовитого самки, але майте на увазі, що запах кроленят може турбувати самку, і є невеликий відсоток того що вона може їх загризти.
Щоб цього не сталося, перед посадкою кроленят до іншої самки їх потрібно обтерти пухом того гнізда, в яке підсаджують, також потрібно покласти кроленят в середину чужого посліду. Тоді кроленята приймають запах гнізда, і самка їх вважає своїми. Коли будете підкладати кроленят, самку найкраще прибрати з клітки, також потрібно пам'ятати що кроленята з'єднаних пометів не повинні відрізнятися сильно за віком.
Під час окролу самка відчуває дуже сильну спрагу, тому в льотки повинно бути багато води, інакше вона може поїдати приплід. Після огляду гнізд потрібно обов'язково записати число окрола, скільки народилося здорових кроленят, скільки померло, і кроленят з дефектами.
Кроленята народжуються сліпими і голими. Пушком покриватися на п'ятий день, а починають прозрівати на 9- 10 день після народження. Через 3 дні у маленького крольчонка тіло покривається прилеглими остевими волоссям в 1мм, а вже до 5 - ти днях вони стають більше до 6 - 5 мм, і починають з'являтися зачатки пухового волосся.
У найперші дні (2 - 3 дні) новонароджені кроленята харчуються молозивом, воно містить багато корисних вітамінів і речовин, піднімає імунітет кроленят. Кроляче молоко дуже багате на жири і білки, а також мінеральними солями.

Різна інтенсивність росту маленького кролика відповідає різному змістом кількості білка в молоці самки. Маленький кроленя за шість днів подвоює свою вагу. Дані показую, що молоко кролика містить найбільше білка, ніж молоко інших тварин. У кролиць молоці перебувати 15% білка, 15-27% жиру, 2,5% мінеральних речовин і 1,8-2,1% молочного цукру.
У кролиця молочні залози знаходяться по обидві сторони середньої лінії живота, вони складаються з грушоподібних часточок, в яких вироблятися молоко. Кількість сосків від 8 - 10.
Лактуючим самкам в день виділяє приблизно 100 -150 грам молока. Молочність самки збільшуватися з першого дня лактації, а до 22- 24 дні знижується.
До 18-20-го дня підсисний період малюки харчуються тільки за рахунок молока кролиці. Досвідчені кролівники встановили, що в період на приріст 1 гр. ваги кролика потрібно 2 гр. молоко. З цього випливає, що середній приріст зростання одного крольчонка за перші 20 днів становить у великих порід 240 гр, у дрібних 15- гр, і у середніх 200 гр.
Категорія: Новини технологій | Переглядів: 16451 | Додав: evgeniu | Теги: злучка, парування, кролівництво, запліднення | Рейтинг: 2.5/2
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar