MENU

11:30
Чому Україні потрібно мати ефективну систему дорадництва?

«Чому Україні потрібно мати ефективну систему дорадництва?», - з такого питання розпочав свій виступ Роман Корінець, Президент Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України на засіданні круглого столу, яке відбулося сьогодні в Національній академії аграрних наук України, у Києві.

Роман Корінець зазначив, що дорадча діяльність може відігравати важливу роль у відновленні країни тільки за підтримки держави. «Про комерційну складову можна говорити тоді, коли сільськогосподарські товаровиробники будуть досить міцно стояти на ногах, а сам аграрний сектор буде мати високий рівень розвитку. Ми повинні створювати і розвивати не окремі дорадчі служби, а інституційну систему консультування фермерів. Радісно за друзів і сумно за себе, коли під час міжнародних зустрічей чуєш, як впроваджують Грузія, Польща та Латвія українські ідеї дорадництва в сільській місцевості» - розповів Роман Корінець.



Актуальною темою заходу стала роль сільськогосподарської дорадчої діяльності в реалізації дорожньої карти реформ на селі – стратегії сталого розвитку «Україна 2020». Михайло Кропивко, завідувач відділу ННЦ «Інститут аграрної економіки» запропонував організаційну структуру Державної системи сільськогосподарського дорадництва, а Михайло Швиденко, завідувач кафедри інформаційних систем НУБІП України представив структуру системи електронного дорадництва. І це тільки частина можливостей аграрних науковців, якими вони в змозі поділитися з державою та виробниками сільськогосподарської продукції у рамках консультативної роботи.


«За останні 15 років з боку держави, підтримки дорадництва не було. Міністерство усвідомлює, що відсутність дорадчих служб є перешкодою для подальшого реформування аграрної галузі. Це питання потребує уваги з нашого боку. Адже розбудова дорадчих служб передбачена ст. 404 проекту Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом», - сказала Людмила Ставнича, заступник директора департаменту науково-освітнього забезпечення та розвитку підприємництва на селі Мінагрополітики України.

Наприкінці зустрічі було підписано меморандум про співпрацю між Національною академією аграрних наук України та Національною асоціацією сільськогосподарських дорадчих служб України.

 

Для довідок:

Детальну інформацію щодо діяльності дорадчих служб України можна знайти тут: www.dorada.org.ua

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 703 | Додав: evgeniuvoutenko | Теги: круглий стіл, НААН, дорадництво, система | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar