MENU

13:06
«Битва титанів-2014»: дискові борони

Під час масштабного агротест-драйву «Битва титанів-2014», що відбувся на Київщині на полях групи компаній «ТАК», відбувся демо-показ дискових борін. Нові та перевірені рішення для полів з великою кількістю пожнивних залишків представили компанії Pöttinger, Kuhn, Väderstad, Horsch, Gregoire Besson. Учасники «Битви» мали змогу також оцінити в полі і техніку українських виробників: «Лозівських машин» та «Бравалюра».

 

Pöttinger

Українське представництво австрійського виробника представило коротку дискову борону Terradisc 6001.

Причіпна модель шириною захвату 6 м призначена як для лущення стерні, так і для передпосівного обробітку. Борона характеризується високою швидкістю роботи (до 16 км/год.). Досягається це використанням гідроакумуляторів, що гасять коливання і не дають бороні «підплигувати» на великих швидкостях. Транспортне шасі не просто піднімається, а й складається над центром маси агрегату. Таким чином воно довантажує борону та не утворює «плеча», що може її розхитувати. Система точного ведення диску (діаметр — 580 мм) захищає його від каміння, унеможливлюючи при цьому бокові відхилення.

Борона агрегатується з трактором потужністю 270 к. с. Крім 6-метрової, Pöttinger пропонує модифікації з меншою шириною захвату.

 

Kuhn

Французький виробник провів польові випробування надважкої дискової борони Kuhn Krause Discover 8200.

Агрегат відрізняється високою продуктивністю завдяки вищому тиску на диск (88 кг) і збільшеному куту атаки дискової батареї, який виріс до 20 і 19 градусів спереду і ззаду відповідно. Маючи ширину захвату 9 м, борона здатна обробляти ґрунт на глибину до 25 см. А 84 диски діаметром 610 мм гарантують ідеальне вирівнювання і оптимальну підготовку посівного ложа. С-подібні стійки вигнуті в сторону руху і здатні витримувати значні удари каміння.

Discover 8200 агрегатується з трактором потужністю 270 к. с.

 

Väderstad

Українське представництво шведського виробника презентувало новинку модельного ряду — причіпну дискову борону Carrier XL 625.

За один прохід Carrier XL, окрім стерньового обробітку, формує посівне ложе, вирівнюючи та прикочуючи ґрунт. Борона має робочу ширину 6,25 м, оснащується дисками конічної форми діаметром 610 мм, тиск на який становить до 125 кг. Стійки дисків мають систему індивідуального захисту. Усе це дає змогу працювати на глибині до 15 см на високих швидкостях — до 16 км/год.

Як опція пропонується «ножовий» коток, що подрібнює залишки в поперечному напрямі. Чистики особливої конструкції ефективно справляються з налипанням ґрунту.

Агрегатується з тракторами потужністю 280—300 к. с.

 

Horsch

Німецький виробник пропонує в Україні лінійку важких борін Joker HD. На «Битві титанів» було продемонстровано модель з шириною захвату 5 м.

Шасі в центрі рами сприяє стабілізації машини. Великий діаметр дисків (620 мм) дає змогу працювати на глибині до 20 см, зберігаючи завдяки конічній формі постійний кут атаки (17 градусів). Стійки захищені від пошкоджень під час ударів об каміння. Подвійний коток діаметром 55 см з U-подібними кільцями оптимальний для роботи на всіх типах ґрунтів, у тому числі на вологих полях. Як зазначили представники компанії, агрегат розроблявся з прицілом до роботи в українських умовах.

Агрегатується з тракторами потужністю 180—230 к. с.

 

Gregoire Besson

Новинка компанії — лущильник Normandie — був представлений в Європі торік, а вже з цього літа доступний і в Україні, де пройшов низку випробувань.

Агрегат здійснює не тільки лущення, а також готує ґрунт під посів. Він підходить і для мінімальної, і для традиційної технологій. Лущильник складається з 2-х рядів дисків. Опційно можлива установка різних видів котків. Лущильник доступний в модифікаціях з робочою шириною від 3 до 7,5 м. Флагман приводиться в дію тракторами потужністю 310—360 к. с.

 

«Лозівські машини»

Учасники «Битви титанів» мали змогу оцінити в польових умовах одну з візітівок Лозівського ковальсько-механічного заводу — дискову борону-лущильник «Дукат».

Дві борони «Дукат-4» були об’єднані в систему за допомогою носія СН-8. Його конструкція дає змогу ефективно копіювати рельєф поля, забезпечують глибину та рівномірність обробітку агрегатованих знарядь.

Щодо борін, то вони оснащуються дисками діаметром 560 мм. Підшипниковий вузол з касетним ущільненням не потребує обслуговування протягом всього терміну експлуатації, а система 3D-захисту уберігає від пошкоджень. Агрегат характеризується високою швидкістю роботи — до 20 км/год. Глибина обробітку — до 12 см. При цьому з системою із двох 4-метрових борін ефективно «справляється» трактор потужністю 240 к. с.

 

«Бравалюр»

Виробник з Чернігова представив важку дискову борону «Корвет-6,0».

«Шестиметровий» агрегат призначений для передпосівного обробітку на глибину до 25 см. Міцна конструкція дає змогу використовувати борону у важких умовах, у тому числі на цілині. Диски діаметром 800 мм виготовлені з надміцної сталі й не втрачають ефективності на швидкостях 10—12 км/год. Цьому сприяє й велика вага агрегату, що забезпечує потужний тиск на кожний диск (до 240 кг). Кут атаки батареї може мінятися від 10 до 22 градусів з кроком у 3 градуси. Потреба в потужності — 350 к. с.

Категорія: Новини техніки | Переглядів: 557 | Додав: evgeniu | Теги: дискові борони, «Битва титанів-2014» | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar