MENU

14:38
Базові схеми підключення сонячного колектора

1. Літній варіант підключення для гарячого водопостачання з природною циркуляцією.
2. Зимовий варіант підключення для гарячого водопостачання.
3. Зимовий варіант підключення для опалення.
4. Зимовий варіант підключення для опалення та гарячого водопостачання
5. Використання сонячного колектора для підігріву води в басейні.

 

Ефективність роботи сонячного колектора залежить не тільки від матеріалів, з яких він виготовлений, але і від того, наскільки правильно він встановлений і змонтований.

Схема підключення в чому залежить від вимог, що пред'являються до сонячного колектору (застосовується для гарячого водопостачання або опалення). Оскільки варіацій підключення безліч, наведу лише основні, базові схеми.

1. Літній варіант підключення сонячного колектора для гарячого водопостачання з природною циркуляцією.

Це найбільш проста й поширена схема підключення сонячного колектора, в основному застосовується для літнього душа, але й цілком прийнятний для дому (для цього бак встановити в будинку). Для природної циркуляції (коли гаряча вода піднімається вгору) колектор необхідно розташовувати, нижче рівня бака на відстані не більше 1м. Діаметр труб між колектором і баком повинен бути не менше 3/4 дюйма.

 

Схема підключення сонячного колектора - літній варіант для гарячого водопостачання з природною циркуляцією.

 

Щоб гаряча вода в баку не остигала, і їй можна було користуватися у вечірній час, бак необхідно утеплити (утеплювачем товщиною 10см).

Недолік даної системи полягає в малій інерційності за рахунок природної циркуляції, крім того не завжди існує можливість встановити колектор поруч з баком, внаслідок чого необхідно встановлювати циркуляційний насос для примусової циркуляції.

У зимовий період, воду з колектора необхідно зливати, щоб замерзла вода не порвала труби.

2. Зимовий варіант підключення сонячного колектора для гарячого водопостачання.

Для цілорічного використання сонячного колектора, в тому числі і в зимовий період, щоб уникнути замерзання труб, в теплообмінник необхідно заливати незамерзаючу рідину (антифриз). У зв'язку з цим необхідно використовувати бак непрямого нагріву (по суті це той же утеплений бак, в якому встановлений мідний змійовик).

Схема підключення сонячного колектора - Зимовий варіант для гарячого водопостачання

В даному випадку циркуляція відбуватиметься між колектором і змійовиком, розміщеним в баку. А змійовик в свою чергу буде нагрівати воду.

Систему бажано використовувати з примусовою циркуляцією (встановивши циркуляційний насос), але можна використовувати і природну циркуляцію (якщо це можливо). Обов'язково до контуру необхідно підключити розширювальний бак.

3. Зимовий варіант підключення сонячного колектора для опалення.

Як і у випадку гарячого водопостачання, використовується бак непрямого нагріву. Котел можна використовувати будь-який, як на газі, так і на твердому паливі. У весняно - осінній період в сонячний день, котел можна вимкнути, а воду в баку буде гріти сонячний колектор. Що стосується зимового періоду, то, на жаль, ефективність колектора не дуже велика на увазі постійної похмурої погоди. Але навіть у разі ясної погоди, при низьких температурах, колектор можна використовувати лише для додаткового підігріву системи опалення (для часткової економії газу).

Схема підключення сонячного колектора - Зимовий варіант для опалення

Необхідно розуміти, чим більше площа сонячного колектора, тим більше тепла він може виробити, тому щоб сонячний колектор міг впоратися з обігрівом будинку, його площа повинна складати приблизно 40% від площі будинку.

4. Зимовий варіант підключення сонячного колектора для опалення та гарячого водопостачання

В даному випадку, схема поєднує в собі два попередні варіанти, але із застосуванням іншого бака, в якому окрім змійовика встановлений ще внутрішній резервуар. Внутрішній резервуар необхідний для того, щоб відокремити технічну воду, яка призначена для опалення, від питної води.

Схема підключення сонячного колектора - Зимовий варіант для опалення та гарячого водопостачання

Оскільки температура, вироблена сонячним колектором не стабільна, необхідно постійно контролювати роботу колектора, стежити за тим, щоб система не закипіла, або навпаки сонячний колектор не став причиною перевитрати газу та охолодження будинку.

Розглянемо ситуацію, коли ви використовуєте колектор для додаткового підігріву системи опалення. Газовий котел гріє воду, наприклад до 40 ° С, в даному випадку, має сенс включати сонячний колектор, коли температура рідини в теплообміннику буде вище 40 ° С. В іншому випадку, якщо температура в теплообміннику знизиться, нижче 40 ° С вийде, що сонячний колектор буде виконувати роль охолоджувача (буде охолоджувати воду в системі опалення). Щоб автоматизувати процес контролю температури та управління системою, доцільно використовувати контролери температури.

контролер температури для сонячного колектора

 

5. Схема підключення сонячного колектора для підігріву води в басейні.

У випадку якщо необхідно підігріти воду в переносному басейні (надувному). Для циркуляції достатньо, використовувати занурювальну помпу (фонтанну або акваріумів). Помпу можна включати вручну, або через електронний таймер, при цьому задати час, наприклад включення 9.00 і виключення 16.00.

Схема підключення сонячного колектора для підігріву води в басейні

Для підігріву води в стаціонарному басейні, сонячний колектор можна підключити до системи фільтрації.

 

Джерело: SolarSistem.ru

Категорія: Новини технологій | Переглядів: 3485 | Додав: evgeniu | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
avatar
0
1 evgeniu • 14:48, 16.10.2015
1. У разі якщо система закипить то я б запропонував встановити запобіжний клапан (який встановлюється на котли, бойлери), щоб у разі надмірного зростання тиску системи, це тиск вийшло назовні. Це не запобіжить від закипання, але запобіжить від розгерметизації (поривів) системи. 2. Існують кульові крани з електродвигуном (пошукайте в інтернеті системи від протікання води). Через таймер вони можуть вночі перекривати кран а вдень відкривати. Так-же існують електромагнітні клапана для води. Але ціна на ці девайси чимала, тому краще б використовувати насос з
контролером (замість контролера використовувати яке небудь бюджетне
термореле, наприклад для інкубатора). А щоб не було природної циркуляції (вимкнений насос все одно пропускає воду) бак встановити подалі від колектора.
Щоб гаряча вода не пішла назад можна поставити зворотний клапан як при підключенні електричних водогреек. Тоді ніякі крани не потрібні. Вода буде циркулювати тільки в одному напрямку.
ComForm">
avatar