MENU

15:22
АГРО-2015: яку нову техніку представили в Києві

У столиці  завершилася XXVII Міжнародна виставка «АГРО-2015».Традиційно найбільша в Україні агропромислова подія стала місцем презентації новинок сільськогосподарської техніки та обладнання.

Цього року на виставку не приїхало кілька великих постійних учасників з числа дистриб’юторів техніки корпорацій CNH, AGCO та інших брендів. Не на диктофон представники компаній поскаржилися на підвищення плати за квадратний метр експозиції, а також падіння продажів сільськогосподарської техніки — багато компаній перейшли в «економний режим».

Щоправда, порівняно з лютневою виставкою «Зернові технології», настрої у виробників та імпортерів покращилися. Стабілізація на валютному ринку, непогані прогнози на врожай та велика кількість «антикризових» акцій підігріли інтерес аграріїв до нової техніки.

«Зараз ще важко робити прогнози. Яким у підсумку буде 2015 рік, залежить від багатьох факторів. Ми бачимо, що сільгоспвиробники будуть продавати продукцію по вищих цінах. Хоч у перерахунку на долар це далеко не той рівень, який був кілька років тому, але аграрії вже можуть планувати свій бізнес. Активність, звісно, залишатиметься нижче докризового рівня. Але ми сподіваємося, що з наступного року попит на техніку зростатиме», — розповідає керівник департаменту продажу сільськогосподарської техніки компанії «АМАКО Україна» Дмитро Бородій.

Збільшення продажів вже влітку прогнозує виконавчий директор компанії «Техноторг» Юрій Калюжний. Зокрема, зернозбиральних машин — напередодні жнив попит на комбайни New Holland, які постачає підрозділ «Техноторга» «Європейська аграрна компанія», перевищив пропозицію.

«Ситуація на ринку покращилася. Ріст замовлень це підтверджує. В цьому році плануємо продати більше ста комбайнів, що буде непоганим результатом», — зазначає Юрій Калюжний. Зростання інтересу до техніки New Holland він пояснює як позитивним іміджем бренда, так і вдалим співвідношенням ціна/якість: комбайни на 20—25% дешевше конкурентів. Крім того, виробник пропонує широку лінійку продукції: оптимальну модель зможе підібрати як фермер, так і агрохолдинг.

На 10—20% планує збільшити за підсумками року реалізацію тракторів та інших сільгоспмашин ще один великий гравець «Цеппелін Україна».

«І цей успіх невипадковий, — вважає керівник підрозділу продажів сільгосптехніки компанії Фарід абу Хадід. — Криза переформатує ринок. Все більше аграріїв віддає перевагу компаніям, які надають повний комплекс послуг. Для сільгоспвиробників важливо оптимізувати процеси виробництва, маючи доступ до сервісних структур».

При цьому в компанії активно диверсифікують клієнтську базу. «Робити ставку лише на холдинги ризиковано. Ми активно працюємо в регіонах, відкриваємо сервісні центри світового рівня, навчаємо персонал, проводимо демопокази в господарствах. Такий підхід дає результат», —  зазначає Фарід абу Хадід.

Девальвацією гривні скористалися вітчизняні виробники — на фоні різкого подорожчання імпортної техніки, їхня продукція виглядає виграшно. Тож потепління на ринку багато виробників відчуло збільшенням продажів.

«Рік розпочався важко, але ближче до весняно-польових робіт кількість замовлень на ґрунтообробну техніку зросла, — розповідає директор з продажу ТМ «Лозівські машини» Олександр Титов. — Сподіваємося, рік завершимо з приростом виробництва».

«Минулого року збільшили виробництво на чверть. План на цей рік — плюс сорок відсотків. За підсумками перших п’яти місяців року навіть дещо перевиконали його», — ділиться підсумками роботи керівник «Заводу Кобзаренка» Анатолій Кобзаренко.

Водночас додає: розвивати виробництво вдається значною мірою нарощенням експортних поставок — торік вони зросли вдвічі і склали 40% обсягів.

Експорт допомагає працювати в кризу і «Велес-Агро». «Порівняно з минулим роком продажі наших ґрунтообробних і посівних машин знизилися в Україні на 20%. Допомагає експорт, а це до 40% продукції. Завершуємо сертифікацію, щоб активно працювати в ЄС. Придивляємося до ринку Південно-Африканської Республіки, зробили перше відвантаження до Австралії», — коментує заступник директора підприємства Віктор Плахотний.

Щодо новинок, то традиційно в «міжсезоння» між «Агрітехніками» виробники притримали новинки до виставки в Ганновері. Тим не менше без прем’єр не обійшлося.

Головний ньюзмейкером у перший день виставки стала корпорація AGCO — на її стенді відбулася презентація оновлених гусеничних тракторів Challenger серії МТ700/800 Е. Україна стала першою в Східній Європі, де представлено модернізовані версії легендарної машини. Ба більше, один трактор, виробництво яких розпочалося в січні 2015 року, вже відправився одному українському замовнику і за два місяці встиг напрацювати 700 мотогодин у складних погодних умовах Полісся.

«Молодша» серія МТ700Е представлена в Україні моделями МТ755Е, МТ765Е та МТ775Е номінальною потужністю відповідно 350, 375 та 400 к. с.

 

Літера «Е» в індексах тракторів означає «Evolution». Іншими словами: трактор зберіг основну концепцію, закладену ще тридцять років тому, однак отримав низку новацій. Головна з них — на заміну двигунам САТ прийшли силові агрегати AGCOPower. Моделі «семисотої» серії приводить у дію новітній двигун АР98 об’ємом 9.8 л, «восьмисотої» — АР168 на 16.8 л.

Як розповіли представники корпорації, з новими двигунами підвищилися продуктивність машин та паливна економічність.

Серія МТ 800Е включає моделі МТ845Е, МТ855Е, МТ865Е та МТ875Е номінальною потужністю 450, 490, 540 та 590 «конячок» відповідно

 

Незважаючи на високу ціну (від 350 000 доларів і за півмільйона в топовій комплектації), машини користуються популярністю в українських аграріїв завдяки надійності та високій ефективності. Трактори відмінно зарекомендували себе під час роботи з широкозахватними ґрунтообробними та посівними машинами та великотоннажними бункерами-перевантажувачами зерна. Унікальна конструкція, яка розроблялася саме як гусеничний трактор, а не варіант колісного, максимально адаптована для цілодобової роботи у важких умовах, зокрема вологих.

Як додали представники корпорації, якщо раніше подібну техніку купували холдинги, то нині «Челленджери» купують навіть фермери, що обробляють півтори-дві тисячі гектарів.

Ще одна новинка AGCO — оновлені трактори Fendt серії 900 Vario. В лінійці чотири моделі потужністю від 270 до 360 к. с. Трактор отримав модернізований двигун та низку опцій, що підвищили продуктивність та комфорт роботи

 

На другий день виставки увага журналістів була прикута до стенда «Європейської аграрної компанії», де відбулася всеукраїнська прем’єра одразу трьох новинок від New Holland: оновленого енергонасиченого трактора серії Т8 і зернозбиральних комбайнів TC5.90 та CX6090 Elevation.

Українським аграріям першою запропонували модифікацію T8.410. Інженери підвищили максимальну потужність двигуна, при цьому знизивши витрату пального. Радіус задніх коліс зріс до 46", що поліпшило зчеплення трактора з ґрунтом та знизило коефіцієнт пробуксовування. А це — додаткові літри зекономленого пального.

Номінальна потужність трактора — 340 к. с. На вибір пропонуються дві КПП: безступінчаста Auto Command чи з перемиканням передач без розриву потоку потужності Ultra Command (18x4). Продуктивність осново гідронасоса — 274 л/хв.

Серія комбайнів ТС складається з чотирьох моделей з чотирьох- і п’ятиклавішними соломотрясами: TC4.90 і TC5.70 потужністю 175 к. с., TC5.80 потужністю 231 к. с. і TC5.90 потужністю 243 к. с. Всі вони оснащені сучасними двигунами NEF з робочим об'ємом 6.8 л.

Спільними рисами п’ятиклавішних моделей є молотильний барабан шириною 1,3 м і діаметром 60 см, підбарабання площею 0,79 кв. м з електричною системою регулювання зазору, решета площею 4,3 кв. м в базовій версії, а також система сепарації, загальна площа якої становить 6,69 кв. м.

Для роботи на пагорбах з боковим ухилом до 25% передбачений двохкаскадний решітний стан з автоматичними системами рівномірного розподілу зерна Smart Sieve і регулювання частоти обертання вентилятора очищення Opti-Fan. Результат — зниження втрат зерна і висока якість його очищення. Для роботи з високоврожайними або «важкими» культурами, інженери New Holland передбачили можливість комплектації комбайна роторним сепаратором, який збільшує площу активної сепарації до 1,81 кв. м.

TC5.90 можна комплектувати зерновими жатками шириною захвату до 6,1 м у варіантах з гнучким чи регульованим ріжучим апаратом. Нова кабіна гарантує відмінний комфорт. Ціна новинки — від 130 000 євро.

 

Серія 6-клавішних машин СХ6000 Elevation включає 2 моделі. Вони оснащуються основним молотильним барабаном з діаметром 60 см та двох- або чотирьохбарабанною системою обмолоту. Двигуни розвивають максимальну потужність від 300 до 333 к. с. Опційна система рівномірного розподілу зерна на решітний стан Smart Sieve компенсує поперечний нахил комбайна до 25%, а базова автоматична система регулювання швидкості обертання вентилятора очищення Opti-Fan змінює об’єм повітряного потоку, що подається на решітний стан, коли комбайн рухається вгору або вниз схилом.

Для СХ6090 Elevation пропонуються високопродуктивні зернові жатки класичної конструкції High-Capacity і зернові жатки з висувним ріжучим апаратом Varifeed з робочою шириною до 9,15 м, а також 5-, 6- і 8-рядні кукурудзяні жатки. Ціна машини — від 180 000 євро

 

Традиційно виставку «АГРО» не пропускають українські виробники. Не став винятком і цей рік — актуальні пропозиції представила більшість вітчизняних виробників: як гранди, так і невеликі компанії. Не обійшлося без новинок.

ХТЗ продовжує розвивати «240-ву» серію тракторів. У Києві було представлено модифікацію «242К». Машина оснащується двигуном ЯМЗ-238 номінальною потужністю 240 к. с. Особливістю конструкції є механічна 16-швидкісна КПП з перемиканням передач без розриву потоку потужності в межах діапазону.

 

Прем’єра на стенді «Заводу Кобзаренка» — тракторний причіп із зсувною стінкою ТЗП-39 «Атлант». Новинка — спільна розробка з компанією Kroeger. Машина оснащується осями, дисками та гідравлікою провідних європейських виробників. При цьому зберегла таку важливу конкурентну перевагу як ціна — за ТЗП-39 «Атлант» виробник просить 1 200 000 гривень, що в півтора-два рази дешевше європейських аналогів. Представлений на виставці причіп знайшов власника.

Вантажопідйомність «Атланта» — 29 т, об’єм кузова — 44 «куби». Про високу універсальність машини свідчить можливість використовувати її як гноєрозкидач та бункер-перевантажувач

 

«Уманьферммаш» розширив лінійку навісних оборотних плугів з регульованою шириною захвату. Активно в цей сегмент компанія увійшла три роки тому спочатку з трьох-, потім п’ятикорпусними моделями серії ПОН. На сьогодні клієнтам відвантажено понад 350 плугів. Новинка сезону — восьмикорпусний плуг ПОН-8 для тракторів потужністю 280—320 к. с. Ціна — 360 000 гривень.

 

Розширив пропозицію оборотних плугів і одеський «Велес-Агро» (ціна від 116 000 гривень за трьохкорпусну модель до 600 000 — за восьмикорпусну). Інші новинки компанії: зернова сівалка «НІКА-6» з шириною захвату 6 м та сівалка «НІКА-8» з електричним приводом.

 

Оборотними плугами поповнив асортимент ґрунтообробних машин чернігівський «Бравалюр». При чому на відміну від конкурентів почав не з компактних моделей, а з дев’ятикорпусної. Придбати «Корвет-9» можна за 600 000 гривень.

 

На стенді «Лозівських машин» пройшла всеукраїнська прем’єра посівного комплексу «Златник». Машина призначена для висівання широкого спектра зернових та зернобобових культур за традиційною чи мінімальною технологією з одночасним внесенням мінеральних добрив. Ширина захвату — 6 м, об’єм двохсекційного бункера — 5000 л, робоча швидкість — до 10 км/год., агрегатується з трактором на 160 к. с. Як розповіли представники компанії, комплекс пройшов випробування, продемонструвавши середню продуктивність 5,1 га/год. та витрату пального 5,5 л/га.

Інші новинки «Лозівських машин» — популярна борона-лущильник «Дукат» у модифікації з шириною захвату 12 м для тракторів потужністю 340 к. с. і навісний глибокорозпушувач «Франк-2,5» (цифра — ширина захвату в метрах, глибина обробітку — до 45 см).

При ціні в 1 200 000 гривень «Златник» є альтернативою імпортним аналогам та потриманій техніці. Компанія розпочала приймати замовлення на новинку

 

Після презентації торік бренда John Greaves компанія «Бедянські жатки» на «АГРО-2015» представила під ним широкий асортимент машин, включаючи жатки для збирання кукурудзи, соняшнику, додатки для збирання ріпаку і сої. Найнеочікуваніша новинка — машина для пересаджування дерев УПД.

 

Попрацювали на розширенням асортименту продукції і в Красному, що на Вінниччині. Місцевий «Агромаш» до нового сезону вивів на ринок надважкі дискові борони БДН-2,5 СВ (цифра — ширина захвату в метрах), важкі дискові борони БДВП-4,2-02, дисколапові агрегати БДВП-4,2-01 з обладнанням для внесення рідких мінеральних добрив та біодеструктора стерні.

Ключова новинка — агрегат для технології стрип-тіл АСОГ-8. Машина оснащується 8 секціями з міжряддям 70 см (ширина захвату — 5,6 м, глибина обробітку — до 30 см) та, на замовлення, обладнанням для внесення мінеральних добрив.

 

А запорізьке «Капіталпромресурс» представила зернову сівалку СЗМ-3,6 «СІВА» для роботи за нульовою технологією та одночасного внесення мінеральних добрив. Роботу над машиною завершили минулого року, після чого вона пройшла випробування в одному з фермерських господарств.

Ширина захвату розраховувалася, виходячи з можливості агрегатування з популярним 80-сильним трактором МТЗ
Категорія: Новини техніки | Переглядів: 1027 | Додав: zfimesg | Теги: Техноторг, виставка, Трактор, «АГРО-2015», AGCO, CNH, Кобзаренко, NEW HOLLAND, Challenger, ХТЗ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar