MENU

13:19
Аграрний сектор України, як і армія, потребує «високотехнологічної зброї» і захисту від «валютного тероризму»

Питання виживання.  Виробників та переробників молока зібрав восьмий Молочний Конгрес. Сьогодні тут не чекали слів захоплення та подяк. Тут слухали експертів, аграріїв та іноземців, які здійснили прорив у технологіях.

У нинішній війні, як на фронті, так і в тилу, виживає не той, у кого більше голів. А той, хто має знання, технології і команду.

Прагматичні питання, категоричні відповіді, рішучі кроки. Іноземні експерти і американські фермери ділилися досвідом, як пережити важкі часи українському аграрію. Сьогодні йому дуже важко. Як і українській армії, фермеру не вистачає високотехнологічного озброєння і ресурсів, аби його придбати.  А вийти з замкненого кола заважають дорогі кредити та «валютний тероризм». Коли в розпал весняно-польових робіт раптом дорожчає все – від палива до добрив…

«На жаль сьогодні аграрій залишився сам. Перед завтрашньою посівною, перед проблемами, які є в тваринництві.  – розповідає Анатолій Клименко, власник МПК «Катеринославський». — Перед тими зарубіжними товарами, які входять в групу зооветеринарного забезпечення. Сьогодні шроти коштують 12 тисяч гривень і під 10 тисяч – соняховий. Ми завтра можемо сказати, що і тридцятилітрова корова вже не може дати не те що прибуток, а й утримання у цьому доларовому скачку.»  

Окрім технічного озброєння гостро стояло питання законодавчих ініціатив. Реформи стоять, корупція тисне, парламентарі – гальмують прийняття необхідних законів, обрубуючи сподівання на експорт продукції.

«Є законопроект по ідентифікації. Він, слава Богу схвалений комітетом. Ми чекаємо коли його буде розглядати Верховна Рада. — розповідає Михайло Соколов, партнер у Кесарев консалтинг. — На жаль, це питання затягується. А без цього законопроекту ми де-факто не можемо забезпечити в країні ні безпеку харчових продуктів, ми також не можемо добитися, щоб нам відкрили експорт. Це критичне зауваження. Без прийняття поправок, у нас виникнуть проблеми в плані експорту.»

Міністерство аграрної політики запевняє, що стоїть поруч з фермером. Проте присутній колишній міністр аграрної політики Ігор Швайка негативно оцінив нинішні кроки міністерства та закликав до більш рішучих дій.

«Я добровільно передав справи. Якісно, хорошо пояснив, де що лежить. — розповів Ігор Швайка, екс-міністр аграрної політики. — Зрозуміло що з одного дня розібратися з цим неможливо. І я гарантував свою допомогу новопризначеному міністру. За цей час було ухвалено ну просто величезну кількість необдуманих рішень. Якщо я намагався відновити те, що втрачено після втечі Присяжнюка. То на сьогоднішній день, по суті наступник відмовився приймати це все. Починаючи з того що загубили укладені контракти і закінчуючи втратою ринку і просто діаметрально протилежним переходом від політики формування аграрного погляду до політики розпродажу всього що продається і роздачі всього, що можна роздати.»

Докладніше про молочний конгрес, унікальні ферми і технічні новинки – у наступному випуску.

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 453 | Додав: evgeniu | Теги: аграрний сектор, законодавство, технічне озброєння, фермер, Молочний Конгрес | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar