MENU

14:21
Аграрний експорт забезпечує надходження валюти в країну до 30 млн доларів щодня
В поточному році аграрний сектор зміцнив позиції експортної галузі №1 в Україні. Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко під час колегії відомства.


Він нагадав, що Україна досягла рекордного показника експорту зернових за роки Незалежності — майже 34 млн тонн. Збільшено обсяги експорту за основними позиціями. Зокрема, за 5 місяців експорт м’яса птиці зріс на 8%, соєвого шроту на 70%, а олії — на 15%. Україна посідає перше місце у світі за експортом соняшникової олії, третє — за кукурудзою, четверте — за ячменем, сьоме та восьме – за соєю і курятиною відповідно. «За 10 років країна наростила аграрний експорт у 3,6 рази — до 17 млрд доларів. Вага сільського господарства — більше третини загального експорту та 12% в загальному обсязі ВВП. Аграрний експорт забезпечує чисте надходження валюти в країну до 30 млн доларів щодня», — сказав Олексій Павленко.
Міністр наголосив, що збільшити експортні показники дозволила диверсифікація зовнішньої торгівлі з російського ринку на азійський, європейський та африканський. «З багатьох позицій вдалося компенсувати втрати. Наприклад, експорт до Азії та Ближнього Сходу зріс на 10%, до країн ЄС — на 6%. Сьогодні ми годуємо 140 мільйонів людей на планеті. Це серйозна цифра», — сказав Міністр.
Він також підкреслив, що не менш важливе завдання міністерства — забезпечення внутрішньої продовольчої безпеки. Дієвим інструментом у цьому контексті стало підписання Меморандуму між Мінагрополітики та експортерами зерна. Його мета — стабілізація ринку зерна в Україні та забезпечення прогнозованого експорту.
Прес-служба Мінагрополітики
Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 458 | Додав: evgeniuvoutenko | Теги: аграрний сектор, Мінагрополітики України, експортні показники, експорт зернових | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar