MENU

03:25
10 молодих працездатних українців зараз працюють на пенсію для одного колишнього нардепа!
10 молодих працездатних українців зараз працюють на пенсію для одного колишнього нардепа!, Дмитро Боярчук, податкові надходження, пенсійні видаткиЗа підрахунками аналітиків з громадської організації «Case-Україна» під керівництвом Дмитра Боярчука, у структурі розподілу податкових надходжень частка пенсійних видатків у 2013 році зросла до 59,6 відсотка проти 57,7% в 2012-м

«Традиційно утримання пенсіонерів є основною частиною податкових витрат кожного громадянина. Зокрема, у 2013 році літні люди обійшлися десь в 18400 гривень кожному платнику податків», — йдеться в доповіді «Популярна економіка: ціна держави».
У документі наголошується, що один молодий працездатний чоловік, який працює легально, а його середня заробітна плата становить близько 2700 гривень на місяць, протягом всього свого життя утримує одного пенсіонера. І в 2013 році середня сума таких виплат становила 18417 гривень. Але є і винятки.
Наприклад, для того щоб утримувати народного депутата України у відставці, потрібно близько десяти працюючих молодих людей. Стільки ж потрібно, щоб прогодувати члена Кабміну. На пенсію кожного прокурора працюють по чотири українця довічно, а щоб забезпечувати ветеранів суддівського корпусу, необхідні вісім сумлінних платників податків на кожного служителя Феміди.
Але, як відзначають аналітики, спеціальні пенсії не є основною проблемою Пенсійного фонду. Їх отримують лише кілька тисяч людей, що сумарно обходиться менш ніж в 100 мільйонів гривень на рік, тобто вони коштують менше 10 гривень з кожного платника податків.
Ключовою проблемою, на думку експертів, є старіння нації. На 13,5 мільйона пенсіонерів припадає лише 20,5 мільйона працездатного населення, і цим пояснюється низький розмір середньої пенсії. «Простіше кажучи, молоді працездатні люди не в змозі прогодувати таку кількість пенсіонерів», — стверджують аналітики.
Виходячи з цього, в «CASE Україна» відзначають, що пенсійна проблема не має простого рішення. «Як би нам не хотілося дати нашим літнім людям гідний рівень пенсії — це буде означати збільшення пенсійного оброку» для молодих і працездатних. І тому тут треба шукати золоту середину. Поки не почнеться бум народжуваності, а молоді люди не стануть більше заробляти, до тих пір пенсіонери не зможуть отримувати більше звичного мінімуму», — констатують експерти.
В цілому ж, в 2013 році утримання держави платнику податків обійшлося в 30908 гривень проти 28798 гривень роком раніше. Тобто за рік витрати на госнужды для пересічного громадянина України зросли на 2110 гривень, або на
7,3 відсотка.

Переглядів: 492 | Додав: evgeniu | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar