MENU

Вирощування свиней в домашніх умовах
Вирощування свиней в домашніх умовах - дуже гарна справа! Біологічні особливості свині такі, що при вмілому їх використанні цілком можна сказати: свині немає рівних серед домашніх тварин. Скільки м'яса дає, та як швидко нарощує його!

Вирощування свиней в домашніх умовах полегшується великою плодючістю сучасних порід. Якщо, припустимо, корова телиться раз на рік і при цьому приносить лише одного теля, то від свиноматки тільки за один опорос можна отримати до 14 поросят.

А поросят вона дає, як правило, два рази на рік, при правельно вирощуванні та ранньому відлученні малюків (раніше двох місяців) кількість опоросів може бути і більшою в домашніх господарствах. Так що за рік свиноматка нерідко обдаровує свинаря і трьома десятками поросят.

Вирощування свиней в домашніх умовах ще в одному перевершує вирощування інших великих домашніх тварин. Це прискорене зростання. При народженні порося важить 1,1-1,3 кг, але вже до кінця першого тижня життя важчає вдвічі, при відлученні ж у два місяці його маса зростає в 16-22 рази і навіть більше, а за рік - у 135 - 140 разів! Не мине й двохсот днів вирощування, як порося набере центнер живої ваги. Значить, тільки від однієї свиноматки завдяки настільки щедрого її потомству за рік у домашніх умовах можна виростити 2,5-3 т м'яса. А це в 3-3,5 рази більше, ніж від великої рогатої худоби або овець.

Розведення свиней в домашніх умовах вигідніше від інших тварин і птиці тим, що свині продуктивніше використовують поживні речовини корму. Якщо курка або гусак засвоюють одну п'яту корму, то свиня - більше третини. На кожен кілограм приросту вона витрачає корму на 30-35% менше, ніж велика рогата худоба. Прочитати про годування свиней можна тут.

Вирощування свиней в домашніх умовах більш рентабельно і щодо забійного виходу, тобто ваги туші по відношенню до живої ваги. У свині цей вихід становить 70-85%, а у бичків - лише 50-60%.

Свинину люблять багато хто. Особливо гарні з неї різні копченості. Причому на відміну від продуктів з баранини і яловичини свинячі копченості не тільки довго зберігаються, але практично і не втрачають свого первинного смаку. Та й консервується свинина краще, м'яса інших видів.

Але справа не тільки в смакових якостях. Вирощування свиней в домашніх умовах забезпечує нас м'ясом багатим повноцінним білком, що містить весь набір незамінних амінокислот, без яких немислимо раціональне харчування людини. Багате м'ясо свині залізом, вітамінами групи В і багатьма іншими речовинами, а, між іншим, води містить значно менше, ніж яловичина і баранина. Ніжна, соковита і смачна свинина засвоюється в організмі людини майже повністю (до 90-95%).

Як вибрати породу свині?

У нашій країні розводять близько тридцяти вітчизняних і зарубіжних порід свиней. Детальніше про породи свиней можна почитати тут. Яка з них найбільш підходить для вирощування свиней в домашніх умовах? Однозначної відповіді на це питання не дати. Породи свиней виведені для кожної природно-кліматичної зони, тому вони саме там і покажуть кращий результат.

За господарсько корисними якостями і напряму продуктивності породи свиней умовно поділяють на три групи: м'ясо-сальні, беконні і сально-м'ясні. В якійсь мірі це дозволяє орієнтуватися при виборі тварин для відгодівлі. Перша група - свині великої білої породи і тих порід, які виведені з її участю (українська степова біла, сибірська північна, литовська біла та ін.) Всі вони білої масті, великі, з хорошим розвитком м'язової тканини і більш слабким - жирової.

До другої групи належать ландрас - порода, поширена в нашій країні, естонська беконна і ін Ці свині також білі, але відрізняються довговухих, довгим тулубом, добре розвинутою філейної частиною і окостами. Це група беконних свиней. У їх тушах більш високий вихід м'яса і низький - сала.

Тварини третьої групи - чорною або чорно-рябої масті. Вони виділяються скоростиглістю, швидким осаліваніі. У них менша вага. Це породи північнокавказька, миргородська, білоруська чорно-строката і ін

Вирощування свиней в домашніх умовах найчастіше припадає на велику білу породу свиней - практично у всіх природно-кліматичних зонах країни. Вона придатна як для м'ясного, так і для беконної відгодівлі. Дорослі кнури, буває, важать по 320 - 370 кг, а то й більше, матки - 230-280 кг. Свині цієї породи багатоплідної. При гарному годуванні і змісті 100 кг ваги молодняк досягає за б-7 місяців.

Підготовка свині до супоросності

У свиней фізіологічна зрілість настає у 8-9-місячному віці, а якщо врахувати, що тривалість поросності у маток 112-116 днів, то вже в 12-13 місяців вони можуть дати перший приплід. Якщо ви вирішили в своєму хліві виростити матку і отримати від неї поросят, то повинні знати нормальний перебіг її фізіологічних циклів. Для природного парування або штучного осіменіння відбирають спеціально вирощену 8-9-місячну свинку вагою 100 кг і вище, у якої не менше 12 добре розвинених сосків.

Готуючи свинку до поросності, її раціон збагачують концентратами і обратом, обов'язково дають соковиті і зелені корми (взимку - сіно бобових трав). Використовують і кухонні відходи. В середньому за добу така свинка повинна додавати по 500-600 г, але не більше. Якщо молодий матці вагою 110-120 кг давати в день 1,5 кг суміші концентратів, 4,5 - соковитих кормів (коренеплоди чи баштанні культури), 1,5 кг подрібненого бобового сіна, то такий приріст легко забезпечити. Частина концентратів можна замінити харчовими і молочними відходами, рибної або м'ясо-кістковим борошном ... Влітку бажана щоденна випасанні по 6-8 год - вранці і ввечері - з добавкою 4-5 кг подрібненої зеленої маси (тільки свіжоскошеної), присмаченою концентратами.

Незадовго до злучки свиноматці додають концентратів до 2-2,5 кг, вводять в раціон 2-З л молочних відходів. Крім того, дають 5-6 кг соковитих кормів і 2 кг хорошого бобового сіна. Влітку так само пасуть, а замість сіна і соковитих кормів дають все ту ж присмачену зелень (бажано бобову) - 5-6 кг два рази на добу після пасіння. Каждий день підсипають в корм по 1,5 - 2 чайних ложки кухонної солі і по пів ложки крейди або трікальцийфосфата. Обов'язкове свіжа питна вода в коритце.

Осіменіння свиноматок в домашніх умовах

Дорослішає свинка. І ось виявляється статева охота. Тварина стає неспокійною, харчується вискочити з верстата, стоячи прислухається і принюхується, відмовляється від корму, своєрідно похрюкує, при підштовхуванні ззаду впирається (рефлекс нерухомості), спокійно підпускає кнура. Через 12 год після появи полювання свиноматку случают з самцем або штучно запліднюють. Через такий же час злучку повторюють.

Статевий цикл у свинки повторюється через кожні 17-24 дня. Враховуючи це, щоб переконатися в успішному результаті злучки (або запліднення), через 17 днів за маткою знову уважно стежать. Якщо протягом наступного тижня ознак полювання не спостерігається, значить, свиноматка запліднена. В іншому випадку злучку необхідно повторити, але бажано вже з іншим кнуром. Помічено, що свиноматка краще запліднюється і буває більш багатоплідної, якщо до часу першої злучки у неї било відзначено 3-4 статевих полювання.

Годування поросних свиноматок

Супоросних проходить благополучно, якщо свинці не потрапляють в корм гнилі, цвілі, промерзли, уражені токсичними грибами і амбарними кліщами продукти. Це може призвести до загибелі ембріонів. У першу половину супоросності (перші 2,5-3 місяці) особливих змін в раціон не вносять, а ось з другої половини збільшують частку концентрованих кормів до 75% за рахунок соковитих і грубих. Потрібно оберігати тварину від травм, не давати занадто холодної води, уникати будь-яких стресів. Молодий свинці (до двох років) на третьому-четвертому місцях поросності можна встановити наступний раціон (кг) в день. Влітку: суміші концентратів - 2,5; трава люцерньї, конюшини - 7; харчові та молочні відходи - по 0,5. Взимку: суміші концентратів - 2,3; коренеплоди, картопля, баштанні - 6; борошно, труха бобового або різнотравні сіна - 0,7; харчові та молочні відходи - по 0,5. Не забувають про солі (30-40 г) і інших мінеральних добавках, наприклад крейді (20-25 г).

Концентрати, соковиті або зелені корми подрібнюють і замішують на воді - повинна вийти густа мішанки, яку дають два рази на добу.

Протягом дня свинку не менше двох разів випускають на вигульних майданчиках на 1,5-2 год, лише за добу-дві до передбачуваного опоросу прогулянки припиняють.

Після пологів ...

Відразу ж після пологів матці корисно дати 1 л чистої води або 0,5 л молока з рівною кількістю води, а через 6 год нехай поп'є досхочу. У перший день бажано приготувати пійло у вигляді рідкої бовтанки з вівсяної муки або пшеничних висівок (до 1 кг). На повний раціон матку переводять поступово протягом тижня, щоб не розпирало вим'я. З другого тижня добре б включити в раціон більше коренеплодів і інших молокогонное продуктів. Рекомендуємо такі норми (кг) годування підсисних свиноматки у віці до двох років у розрахунку на приплід з 10 поросят. На літо: суміш концентратів - 3; трава бобових культур - 7; кухонні відходи - 1,5; обрат - 2.

На зиму: суміші концентратів - 2,5; коренеплоди, картопля, гарбуз - 8; борошно або труха сіна бобового - 1,5; кухонні відходи - 1,5; обрат - 2. Більше, ніж у супоросних період, дають солі (40-50 г) і крейди (100-120 г). Годувати підсисних свинку бажано три рази на добу через рівні проміжки часу, а напувати - досхочу.

При такому годуванні і хорошому змісті матки є гарантія виростити від неї здорових, міцних поросят в домашніх умовах, які до відбирання у двомісячному віці будуть важити 17 кг.

Біологія свиней така, що підсисних свиноматка вже на 4-6-у добу після відлучення поросят знову приходить в охоту, і її можна парувати. Якщо ж після відбирання охота не настала протягом понад 20 днів, то її стимулюють введенням спеціальних препаратів (СЖК в кількості 1500 м. е.), для чого слід звернутися до ветеринарного лікаря, так як вирощування свиней в домашніх умовах рідко здійснюється Ветеренарія за фахом . Після цього полювання зазвичай проявляється через 4-5 днів.

Вирощування свиней в домашніх умовах - заняття цікаве, вигідна, але успіх досягається тільки в тому випадку, якщо власник знає біологічні особливості свиней, їх потреби. Сподіваємося, що наш сільськогосподарський портал miragro.com допоможе початкуючому свинарів.

Як правильно годувати свиней? Детально вивчивши питання годівлі свиней, можна досягти хороших успіхів у свинарстві.

При інтенсифікації виробництва свинини необхідно отримувати з сільськогосподарської площі достатню кількість кормів необхідного складу, поживності і якостей і організовувати раціональне годування свиней з використанням новітніх наукових даних і сучасних методів.

Значення відкриттів в області годівлі свиней неодонократно підтверджувалося результатами як практичної діяльності, так і досліджень. Так, раніше вважалося, що поживність кормів визначається вмістом в них чистої енергії, необхідної для тварин, додатково до якої вони повинні отримувати деякі мінеральні речовини. Р. Оллман і Т. Гамільтон підсумували результати семи дослідів того часу і встановили, що згодовування корму високої поживності (кукурудзи) поросятам із середньою вагою 31,3 кг погіршувало у них апетит. За 122 дні дослыду вони з'їдали в середньому по 1,59 кг кукурудзи, середньодобовий приріст їх за цей час склав 286 г, а загальний - 32,7 кг. На 100 кг приросту витрачалося 642 кг кукурудзи. Аналогічні поросята в паралельному дослыді отримували раціон, в якому було 90% (по вазі) кукурудзи і 10% м'ясо-кісткового борошна. У цьому випадку поїдаємість кормів збільшилася до 2,22 кг, вдвічі підвищився середньодобовий приріст (535 г), витрата корму на 1 кг приросту зменшилася до 4,3 кг. За 122 дні поросята дали приріст 65,3 кг. Цей приклад наочно показує, що тільки раціональне годування свиней може бути запорукою високопродуктивного виробництва свинини.

Годування свиней 
В 1912 р. стали відомі деякі вітаміни. У наступні 10 - 15 років була з'ясована роль вітамінів A, D і вітаміну Е, а пізніше - комплексу, В,К і неграничних жирних кислот.

Одночасно Осборн і Мендель, пізніше Мітчелл і Роуз, з'ясували різницю в якості протеїну і довели його залежність від змісту різних амінокислот. У міру удосконалення методик згодом були значно поглиблені дослідження з мінерального харчування, розвинене вчення про мікроелементах, з'ясована незамінність близько 70 речовин, елементів, факторів у харчуванні і їх утримання в кормах.

Встановлено, що свині, як і птиця, більшою мірою реагують на неправильне годування, ніж інші види сільськогосподарських тварин. Значення балансованого годування покажемо на такому прикладі:

Свині 1 групи отримували основний раціон, недостатній за протеїном і деяким біологічно активними фактороми. У цій групі був найменший добовий приріст (320 г) і найбільші витрати цінного корму на 1 кг приросту свиней (7,5 кг). У 2, 3, 4 і 5 групах по мірі включення добавок (білок, вітаміни, антибіотики, амінокислоти, DL-метіонін і L-лізин), які покращували збалансованість раціонів, зростали прирости тварин, а витрати корму знижувалися. Так, у 5 групі, свині якої отримували корм для тварин, що вирівнюється по протеїну, доповнений вітамінами, антибіотиками і двома названими амінокислотами, приріст досяг 620 грамів при витраті цінного корму на 1 кг приросту 3,8 кг.

Така ж картина спостерігалася і в практиці свинарства. Низькі прирости і високі витрати корму часто пояснювалися невідповідністю змісту в раціонах факторів харчування з потребою в них. Негативні результати цієї невідповідності обумовлюються не тільки недоліком тих або інших факторів, але і надлишки яких-небудь з них і що виникають несприятливі взаємодії між ними.

Наступним, заслуговує розгляду у зв'язку з проблемами годування, є обмеження синтезу білка в тілі зростаючих свиней. При достатній годівлі свиней стабілізується і добовий приріст протеїну в тілі. Залежно від породних особливостей тварин відкладення протеїну в тілі варіює. У датських ландрасів більше 20 років тому воно було еквівалентно 17 г. азоту в добу ( близько 100 г протеїну на добу ). В даний час добове відкладення азоту зросло до 20-22 г (близько 125-140 г протеїну) і при достатній годівлі свиней зберігається без істотних відхилень з 60-85-го до 185-210-го дня життя.

Досягнення високої економічної ефективності свинарства, як показує досвід передових господарств, вимагає ретельного дотримання правил розведення та утримання свиней, повноцінного годування, проведення своєчасних заходів, попереджувальних захворювання. У зв'язку з цим необхідно знати потреба тварин у поживних і біологічно активних речовинах, особливості раціонів, що складаються для певних груп, поживну і специфічну цінність використовуваних кормів. Всі ці відомості враховують при розробці збалансованого, повноцінного і економічного плану годівлі свиней як для відповідного виробничого циклу, так і для окремих «критичних» періодів зростання, розмноження, відгодівлі.
 

Хвороби свиней 
Разом з правильним годуванням і утриманням свиней, які визначають рівень продуктивності тварин, особливу увагу слід приділяти їх захисту від захворювань. Особливо небезпечні інфекційні захворювання, які легко передаються здоровим тваринам від хворих при їх контакті  з кормами, інвентарем і т, д.

У боротьбі із захворюваннями важливо своєчасно встановити їх початок. Для цього при годуванні необхідно спостерігати, як тварина підходить до годівниці, як їсть, чи швидко відходить від годівниці і т. д. Треба постійно звертати увагу на стан тіла тварини, на окремі його органи і статі. Прибираючи верстат, слід оглянути, чи є в ньому  кал, скільки, який на вигляд, чи немає в нім глистів.

Якщо помічена незвичність в поведінці тварини, його необхідно оглянути, звернувши увагу на зміни у роті, почервоніння, припухлості, нариви. Потім виміряти температуру. Температуру вимірюють в прямій кишці упродовж 5- 10 мін обережним введенням термометра. Нормальна температура у дорослих свиней до 39 °З, у підсвинків - близько 39,5, у поросят - до 40 °С. Кількість дихань у дорослих тварин близько 18 в хв. Якщо температура висока (41-41,5°С), треба негайно звернутися до ветеринарного фахівця.

Незаразні захворювання свиней

Захворювання шлунково-кишкового тракту свиней.

Виникають в основному при неправильному годуванні, згодовуванні зіпсованого корму, а також попаданні в корм отруйних рослин. При цьому у тварин можуть виникати гастрити і ентерити.

У свиней може розвиватися виразкова хвороба шлунку. Це захворювання характеризується утворенням виразок в шлунку, що супроводжується пригнобленням тварини, блідістю слизових оболонок, вушних раковин, п'ятачка. Апетит знижений, часто відзначається блювота. Тварини лежать з підтягнутими під живіт задніми кінцівками. Причиною такого захворювання є згодовування високоенергетичного сухого корму зі змістом великої кількості протеїну і невеликого - клітковини, крім того впливає на це раннє відбирання поросят, стрес. Важливий достатній вміст вітаміну U в раціоні.

Захворювання дихальної системи свиней

Виникає захворювання при утримуванні свиней на холодній подлозі, протягах, при підвищеному вмісті в приміщенні аміаку і сірководня, поганій вентиляції. При цьому у свиней можуть спостерігатися кашель, витікання з носа, підвищення температури.

Авітамінози свиней

Недостатній вміст різних вітамінів в кормі тварин негативно позначається на їх зростанні і розвитку, продуктивності. Так, недостатній зміст в раціоні вітаміну А(ретинолу) призводить до порушення відтворювальної здатності, що супроводжується низькою запліднівастю, абортами, народженням тварин з потворністю. Тварини ослаблені, відстають в зростанні. Недолік вітаміну Е(Токоферолу) супроводжується розвитком дегенеративних процесів в м'язах, репродуктивних органах. При цьому знижується відтворювальна здатність тварин. Може відзначатися мертвонародження, загибель ембріонів. Недостатній вміст вітаміну D(ергокальциферолу) супроводжується порушенням всмоктування кальцію з кишечника, порушенням відкладення фосфорнокислого кальцію в кістках, посиленим синтезуванням м'яких тканин кістки. При цьому у молодняка відзначається рахіт, викривлення кісток, відставання в зростанні, потовщення суглобів. Недолік в раціоні вітаміну С(аскорбінової кислоти) супроводжується анемією, крововиливами в шкіру, суглоби, мозок, розм'якшенням кісток, схильністю до простудних захворювань. При нестачі вітамінів групи B у тварин порушується відтворювальна здатність, затримуються зростання, розвиток молодняка, в складних випадках можуть виникати розлади нервової системи, дерматити, ураження печінки, анемії. При дефіциті вітаміну До у тварин виникають захворювання, що супроводжуються порушенням здатності згущуватися крові.

Закупорка стравоходу у свиней

Це захворювання є наслідком попадання чужорідних тіл або кормових мас в стравохід і застрявання в нім. Може відзначатися при поїданні неподрібнених коренеплодів і бульбоплодів. Також в стравохід можуть потрапляти дріт, цвяхи, кістки. При закупорці стравоходу тварина починає турбується, здійснювати часті ковтальні рухи, з рота виділяється слина, тварина мотає головою. Непрохідність встановлюється при промацуванні чужорідного тіла(що не завжди можливо), а також при введенні в стравохід зонду або гумового шланга із закругленими краями. Допомога має бути негайною. Добре влити через зонд рослинну олію, що полегшує просування чужорідного тіла.

Кісткова дистрофія у свиней

Відзначається у тварин при недоліку в раціоні кальцію, фосфору, їх неправильному співвідношенні, недоліку вітаміну D. Посилюється захворювання при недоліку моціону, ультрафіолетових променів. Захворювання супроводжується пригнобленням, млявістю, зниженням апетиту, зниженням продуктивності. Потім у тварин з'являється кульгавість, потовщення суглобів, деформація копит, розм'якшення останніх хвостових хребців. У задавнених випадках можуть відбуватися переломи. Для лікування і профілактики цього захворювання в раціон вводяться кальцій, фосфор в правильному співвідношенні(1: 1-2: 1). Тварини повинні мати можливість знаходитися на відкритому повітрі.

Інфекційні(заразні) захворювання свиней

При підозрі на інфекційне захворювання слід обов'язково викликати ветеринарного лікаря!

Класична чума свиней

Це захворювання дуже заразне. Джерелом його є хворі тварини, які виділяють в довкілля вірус. Свині заражаються через корм, воду, дихальні шляхи і пошкоджену шкіру. Захворювання може протікати сверхгостро, коли у тварин відзначається висока температура(41-42 0С), пригноблення, відсутність апетиту, блювота. Порушується сердечна діяльність, дихання. Тварини гинуть через 1-3 дні.

При тривалішому протіканні захворювання відзначаються витікання з очей і носа. Поченаєтся сильний пронос. Іноді відзначаються тремтіння, судоми, нервове збудження. При хронічному перебігу відзначається поразка шлунково-кишкового тракту, запалення легенів, м'язи атрофуються. При цьому захворюванні тварин не лікують! Його вбивають на м'ясо з подальшою обробкою. Для профілактики захворювання застосовують вакцину.

Африканська чума свиней

Це захворювання супроводжується високою лихоманкою, явищами токсикозу. Зараження відбувається при контакті здорових свиней з хворими. Летальність при цьому захворюванні досягає майже 100% Свині можуть гинути впродовж 1-3 днів. При цьому температура підвищується до 42 0С, тварини пригнічені, виснажені, у них відзначається задишка. Гострий перебіг захворювання супроводжується ознаками ураження органів дихання, розвивається кон'юнктивіт. Часто спостерігають утворення великих гематом в області паху, лопаток. Тварини лежать. Лікування не розроблене.

Хвороба Ауески свиней

Захворювання особливо часто реєструється у новонароджених поросят, підсисних свиноматок. Поросята до 10-ти денного віку зазвичай гинуть протягом доби без виражених ознак захворювання, у поросят у віці старше за 10-ти днів температура тіла підвищується до 42 0С, вражається центральна нервова система: з'являються судоми, припадки. Лікування відсутнє. Є вакцина для профілактики захворювання.

Хвороба Пика свиней

В основному захворює молодняк. Зараження походить від хворих тварин і бактеріоносіїв. Захворювання може протікати блискавично, супроводжуючись високою лихоманкою, втратою апетиту. Загибель настає через декілька годин. Може відзначатися гостра течія, коли температура несподівано піднімається до 42 0С, тварина пригнічена, у неї відсутній апетит. Ослабляється сердечна діяльність. Відзначається синюшність області шиї, підгруддя, підщелепної області. На шкірі виступають червоні плями, які при натисканні бліднуть. При підгострому перебігу захворювання на шкірі голови, шиї, спини, боків з'являються припухлості квадратної, ромбічної, серповидної форми. При хронічному перебігу у тварин виникають артрити, некроз шкіри, ендокардит. Лікування проводиться антибіотиками. Для профілактики тварин вакцинують.

Дизентерія свиней

Цим захворюванням частіше вражається молодняк у віці від 1.5 до 6 місяців. Виникає пронос з кров'ю, слизом. Апетит відсутній. Для лікування застосовують фуразолидон, трихопол.

Грип свиней

Захворювання протікає гостро, викликається вірусом. Спочатку відзначається підвищення температури до 41 0С, зниження апетиту, млявість. З'являються кашель, чхання, витікання з носа, сонливість. Відзначаються плеврити, перикардити. Для лікування застосовують антибіотики, призначають дієтичне годування. Покращують умови утримання тварин.

Цистицеркоз свиней

Захворювання викликається личинками свинячого ціп'яка, дорослі стадії якого паразитують в кишечнику людини. Зараження свиней відбувається при заковтуванні з кормому і води яєць і члеників гельмінта, що виділилися з фекалій людини. Личинки, що формуються, розносяться кров'ю по усьому організму і осідають в м'язах, де формують бульбашки. При споживанні погано просмаженого або провареного м'яса свиней заражається людина, тому забороняється забій тварин в домашніх умовах, без проходження ветеринарно-санітарної експертизи. Туалети мають бути облаштованими, доступ до них тварин - неможливим.

Розведення свиней.
 Свині на відміну від інших сільськогосподарських тварин є джерелом тільки одного продукту - м'яса. У селекційних програмах використовується велика кількість ознак, але в першу чергу враховують ті, які найбільш важливі з економічної точки зору.

Розведення свиней в домашніх умовах вигідніше від інших тварин і птиці тим, що свині продуктивніше використовують поживні речовини корму. Якщо курка або гусак засвоюють одну п'яту корму, свиня - більше третини. На кожен кілограм приросту вона витрачає корму на 30-35% менше, ніж велика рогата худоба. Вирощування свиней в домашніх умовах рентабельніше і щодо забійного виходу, тобто ваги туші по відношенню до живої ваги. У свині цей вихід дорівнює 70-85%, а у бичків - лише 50-60%.

Свинину люблять багато людей. Особливо гарні з неї різні копченості. Причому на відміну від продуктів з баранини і яловичини копченості свинні не тільки довго зберігаються, але практично і не втрачають свого первинного смаку. Та й консервується свинина краще, м'яса інших видів. Рекомендую прочитати корисну статтю вирощування свиней в домашніх умовах.

Але справа не тільки в смакових якостях. Розведення свиней забезпечує нас м'ясом багатим повноцінним білком, що містить весь набір незамінних амінокислот, без яких неможливе раціональне харчування людини. Багато м'ясо свині залізом, вітамінами групи В і багатьма іншими речовинами, а, між іншим, води містить значно менше, ніж яловичина і баранина. Ніжна, соковита та смачна свинина засвоюється в організмі людини майже повністю (до 90-95%).

Як вибрати породу свині?

У нашій країні розводять близько тридцяти вітчизняних і зарубіжних порід свиней. Яка з них найбільш підходить для розведення свиней? Однозначної відповіді на це питання не даси. Породи свиней виведені для кожної природно-кліматичної зони, стало бити, вони саме там і покажуть кращий результат. За господарсько корисними якостями і направленням продуктивності породи свиней умовно поділяють на три групи: м'ясо-сальні, беконні і сально-м'ясні. Першою мірою це дозволяє орієнтуватися при виборі тварин для відгодівлі. Перша група - свиней великої білої породи і тих порід, які виведені з її участю (українська степова біла, сибірська північна, литовська біла та ін.). Всі вони білої масті, великі, з гарним розвитком м'язової тканини і більш слабким - жирової.

До другої групи відносяться ландрас - порода, поширена в нашій країні, естонська беконна та ін. Ці свині також білі, але відрізняються длинноухостью, довгим тулубом, добре розвиненою філейною частиною і окостами. Це група беконних свиней. У їх тушах більш високий вихід м'яса і низький - сала.

Тварини третьої групи - чорної або чорно-строкатою масті. Вони виділяються скороспілістю, швидким осаленням. У них менша вага. Це породи північнокавказька, миргородська, білоруська чорно-строката та ін.

Розведення свиней в домашніх умовах найчастіше припадає на велику білу породу свиней - практично у всіх природно-кліматичних зонах країни. Вона придатна як для м'ясної, так і для беконної відгодівлі. Дорослі кнурі, буває, важать по 320 - 370 кг, а то й більше, матки - 230-280 кг. Свині цієї породи багатоплідні. При гарній годівлі і утриманні 100 кг ваги молодняк досягає б за 7 місяців.

Підготовка свині до супоросності

У свиней фізіологічна зрілість наступає в 8-9-місячному віці, а якщо врахувати, що тривалість супоросності у маток 112-116 днів, то вже в 12-13 місяців вони можуть дати перший приплід. Якщо ви вирішили у своєму хліву виростити матку і отримати від неї поросят, то повинні знати нормальний перебіг її фізіологічних циклів. Для природного спаровування або штучного запліднення відбирають спеціально вирощену 8-9-місячну свинку вагою 100 кг і вище, у якої не менше 12 добре розвинених сосків.

Готуючи свинку до супоросності, її раціон збагачують концентратами і зворотом, обов'язково дають соковиті і зелені корми (взимку - сіно бобових трав). Використовують і кухонні відходи. В середньому за добу така свинка повинна додавати по 500-600 г, але не більше. Якщо молодий матці вагою 110-120 кг давати в день 1,5 кг суміші концентратів, 4,5 - соковитих кормів (коренеплоди або баштанні культури), 1,5 кг подрібненого бобового сіна, то такий приріст легко забезпечити. Частину концентратів можна замінити харчовими і молочними відходами, рибним або м'ясо-кістковим борошном... Влітку бажана щоденна пастьба по 6-8 годин - вранці і ввечері - з добавкою 4-5 кг подрібненої зеленої маси (тільки свіжоскошеної), прикрашеної концентратами.

Незадовго до злучення свиноматці додають концентратів до 2-2, 5 кг, вводять в раціон 2-З л молочних відходів. Крім того, дають 5-6 кг соковитих кормів і 2 кг хорошого бобового сіна. Влітку так само пасуть, а замість сіна і соковитих кормів дають все ту ж сповнену зелень (бажано бобову) - 5-6 кг два рази в добу після пасіння. Кожен день підсипають в корм по 1,5 – 2 чайних ложки солі і по пів ложки крейди або трикальцийфосфата. Обов'язкова свіжа питна вода в кориті.

Запліднення свиноматок в домашніх умовах

Дорослішає свинка. І ось проявляється статеве прагнення. Тварина стає неспокійною, намагаєтся вискочити з верстата, стоячи прислухається і принюхується, відмовляється від корму, своєрідно похрюкує, при підштовхуванні позаду впирається (рефлекс нерухомості), спокійно підпускає хряка. Через 12 годин після появи прагненя свиноматку злучують з самцем або штучно заплоднюють. Через такий же час повторяють.

Статевий цикл у свинки повторюється через кожні 17-24 днів. Враховуючи це, щоб переконатися в успішному результаті злучення (або запліднення), через 17 днів за маткою знову уважно стежать. Якщо протягом наступного тижня ознак жаги не спостерігається, значить, свиноматка запліднена. В іншому випадку злучку необхідно повторити, але бажано вже з іншим хряком. Помічено, що свиноматка краще запліднюється і буває більш багатоплідної, якщо до часу першої злучення у неї було відзначено 3-4 статевих прагнення.

Годування поросних свиноматок

Поросність проходить благополучно, якщо свинці не потрапляють в корм гнилі, цвілі, такі, що промерзли, уражені токсичними грибами і кліщами комормові продукти. Це може привести до загибелі ембріонів. У першу половину поросності(перші 2,5-3 місяці) особливих змін в раціон не вносять, а ось з другої половини збільшують долю концентрованих кормів до 75 а рахунок соковитих і грубих. Треба оберігати тварину від травм, не давати занадто холодної води, уникати будь-яких стресів.

Молодій свинці(до двох років) на третьому-четвертому місяцях поросності можна встановити наступний раціон(кг) в день. Влітку: суміші концентратів - 2,5; трава люцерньї, конюшини - 7; харчові і молочні відходи - по 0,5. Взимку: суміші концентратів - 2,3; коренеплоди, картопля, баштанні, - 6; борошно, труха бобового або різнотравного сена - 0,7; харчові і молочні відходи - по 0,5. Не забувають про сіль(30-40 г) і інші мінеральні добавки, наприклад крейді(20-25 г). Впродовж дня свинку не менше двох разів випускають на вигульний майданчик на 1,5-2 ч, лише за добу або дві до передбачуваного опоросу прогулянки припиняють.

Після пологів...

Відразу ж після пологів матці корисно дати 1 л чистої води або 0,5 л молока з рівною кількістю води, а через 6 ч нехай поп'є уволю. У перший день бажано приготувати пійло у вигляді рідкої бовтанки з вівсяного борошна або пшеничних висівок(до 1 кг). На повний раціон матку переводять поступово протягом тижня, щоб не розпирало вим'я. З другого тижня добре б включити в раціон більше коренеплодів і інших молокогонных продуктів. Рекомедуем такі норми(кг) годування підсисної свиноматки у віці до двох років з розрахунку на приплід з 10 поросят.

На літо: суміш концентратів - 3кг; трава бобових культур - 7кг; кухонні відходи - 1,5кг; обрат - 2кг.

На зиму: суміші концентратів - 2,5; коренеплоди, картопля, гарбуз - 8; борошно або труха сена бобового - 1,5; кухонні відходи - 1,5; обрат - 2. Більше, ніж в поросний період, дають солі(40-50 г) і крейди(100-120 г). Годувати підсисну свинку бажано три рази в добу через рівні проміжки часу, а поїти - уволю.

При такому годуванні і хорошому змісті матки є гарантія виростити від неї здорових, міцних поросят в домашніх умовах, які до відбирання в двомісячному віці важитимуть 17 кг

Біологія свиней така, що підсисна свиноматка вже на 4-6-у добу після відбирання поросят знову приходить в статеве прагнення, і її можна злучати. Якщо ж після відбирання прагнення не наступило на протязі понад 20 днів, то її стимулюють введенням спеціальних препаратів(СЖК у кількості 1500 м. е.), для чого слід звернутися до ветеринарного лікаря, оскільки вирощування свиней в домашніх умовах рідко здійснюється ветеренаром за фахом. Після цього полювання зазвичай проявляється через 4-5 днів.

Розведення свиней в домашніх умовах - зайняття цікаве, вигідне, але успіх досягається тільки у тому випадку, якщо власник знає біологічні особливості свиней, їх потреби. 



Джерело: http://svit-agro.com.ua/viroshchuvannya-sviney-v-domashnih-umovah.html
Категорія: Статті друковані | Додав: evgeniu (04.02.2015) W
Переглядів: 9567 | Теги: Утримання, свиня, годівля, розведення, свинарство | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar