MENU

13:45
Відділ механізації ІСГКР пропонує докорінно змінити механізм підготовки механізаторських кадрів за бюджетні кошти

  Існуюча методологія та практика підготовки механізаторських й інженерних кадрів побудована на застарілій матеріально технічній базі та  вітчизняній системі машин, що не сприяє підготовці висококваліфікованих спеціалістів, а наявність великої «різношерстної» маси імпортної техніки, при відсутності державного регулювання ринку  сільськогосподарської техніки, ще більше посилює  цю проблему. По даним моніторингу, який провела колишня Інспекція державного технічного нагляду Львівської облдержадміністрації в 2008 році, лише 23 відсотки підготовлених за бюджетні кошти механізаторських кадрів залишаються в селі та працюють механізаторами, а серед підготовлених інженерних кадрів і того менше.
 
    Необхідно докорінно змінити механізм підготовки кадрів за бюджетні кошти. Це могли б бути чотирьох сторонні угоди між учбовим закладом, замовником, майбутнім спеціалістом та державою. В яких учбовий заклад зобов’язується підготовити замовнику механізатора для роботи на визначених марках машин. Замовник зобов’язується профінансувати навчання,  майбутнього спеціаліста, відповідно погодженого сторонами  кошторису та працевлаштувати його, на обумовлених з ним умовах. Держава зобов’язується надати замовнику позику на підготовку спеціаліста, а також негайно погасити її, вразі працевлаштування підготовленого спеціаліста за обраною спеціальністю у замовника на встановлений сторонами термін. Замовник вибирає навчальний заклад, обумовлює з ним  програму підготовки та кошторис та за рахунок отриманої позики оплачує навчання. Учбовий заклад може укладати додаткові угоди з розвинутими господарствами по залученню їх матеріально-технічної бази, до учбового процесу. По завершенню навчання замовник зобов’язаний надати підготовленому спеціалісту роботу по спеціальності, на обумовлених в угоді умовах. Після цього держава погашає позику замовнику. Підбір претендентів на навчання проводиться на загальних підставах та в установлений державою спосіб. Таким чином зросте якість підготовки спеціаліста та за бюджетні кошти буде готуватися лише та кількість спеціалістів, яка буде працевлаштована.
Категорія: Новини відділу | Переглядів: 558 | Додав: zfimesg | Теги: механізатор, рекомендації, інженер, освіта | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar