MENU

00:37
В Україні можуть заборонити використання гліфосату

Сьогодні відбудеться обговорення і голосування Європарламенту та Єврокомісії щодо продовження або заборони використання гербіциду гліфосат (Раундап) в ЄС. Це рішення може обмежити доступ українського продовольства на ринки ЄС та суттєво підвищити собівартість вирощування олійних та технічних культур, повідомляє прес-служба ФАО.

У травні цього року закінчився термін поточної ліцензії на використання гербіциду гліфосат в країнах Євросоюзу. Перемовини тривають вже півроку. Нині низка країн стабільно займають позицію «утримуємось», а деякі (як, наприклад, Німеччина) постійно змінюють своє рішення. В цілому, в обговоренні і подачі рекомендацій та висновків взяло участь понад 40 міжнародних та понад 70 внутрішньодержавних організацій. Якщо до 30 червня не буде остаточного рішення на основі більшості голосів, то з 30 червня всі гербіциди на основі гліфосату будуть заборонені на території ЄС.

Також можливий ще інший варіант — буде ухвалено резолюцію про продовження ліцензії лише на один рік, що дасть відстрочку в ухваленні остаточного рішення.

Підпорядковане ВООЗ Міжнародне агентство з вивчення раку (IARC) раніше, в 2015 році, помістило гліфосат до групи 2А (ймовірно канцерогенний, але доказів недостатньо). В цю групу також входять інші пестициди, червоне м'ясо, та гарячі напої.

Якщо ж використання гліфосату буде заборонено, це вплине на ціни зернових та технічних культур. За попередньою оцінкою експертів, витрати на вирощування сої і ріпаку в ЄС виростуть на 5%, а цукрових буряків — на 7%. При цьому врожайність культур, ймовірно, також знизиться. Отже, конкурентоздатність цих продуктів виробництва ЄС може знизитися, що призведе до негативної динаміки виробництва та збільшення імпорту. До того ж, ЄС потрібно буде знайти постачальника, який зможе забезпечити відповідність цих товарів новим стандартам щодо залишків гліфосату, що буде непросто, адже за це доведеться платити преміальну ціну.

Отже, зростуть ціни на олію та корми для тварин, що буде мати певний негативний вплив на конкурентоздатність тваринництва.

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 843 | Додав: evgeniu | Теги: гліфосат, раундап, заборона, гербіцид | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar