MENU

12:08
У відкритому доступі з'явилися інструкції з виготовлення сонячного концентратора
Відтепер кожен охочий може зробити собі власний сонячний концентратор, використовуючи вже готову технічну документацію. Таку можливість надала проектна група EnergyTorrent, виклавши у відкритому доступі креслення та інструкції по збірці концентратора «Diversity», йдеться у офіційному повідомленні Energytorrent.org. 
 
Diversity побудований за принципами роботи лінзи Френеля. Концентратор, діаметром 1,5 м, дозволяє отримувати 260 градусів за Цельсієм в точці фокусу, що дає можливість використовувати сонячну енергію на побутовому рівні для забезпечення тепловою енергією. 
Крім того, Diversity можна використовувати з деякими доповненнями (паровий двигун або двигун Стірлінга, високопродуктивні сонячні батареї) для забезпечення електроенергією. 
 
2.jpg
 
Із загальною площею в 1,76 кв. м., ефективна площа збору сонячного випромінювання концентратора складає 1,39 кв. м., загальна площа відображення – 1,64 кв. м., а фокусна відстань – 1 м. 
Команда EnergyTorrent розробила концентратор таким чином, щоб його можна було зібрати з широкодоступних матеріалів і за допомогою простих інструментів, доступних в будь-якому господарському магазині.
Важливо, що деякі технічні характеристики можна змінити під конкретні вимоги. Наприклад, користувач самостійно може змінити розмір концентратора або його фокусну відстань. Але для цього необхідно знати основи спеціальних програм і встановити деякі додаткові плагіни. 
 
3.jpg
 
Наразі сонячний концентратор може слугувати доповненням до побутових справ. Також він може знадобитися під час активного відпочинку. Приміром, Diversity дозволяє закип’ятити воду для ранкової кави, його енергії вистачить, щоб зробити яєчню. Однак, в майбутньому команда EnergyTorrent планує розробити більш потужний концентратор.
Завантажити необхідні креслення можна на сторінці EnergyTorrent Wiki.
 
4.jpg
Концентратор Diversity було розроблено в 2014 році під час «сонячного» хакатону  SunnyDay, організованого командою EnergyTorrent серед молодих програмістів. Сам ж проект EnergyTorrent спрямований на розробку відкритого (open-source) конструктора для використання відновлюваних джерел енергії.
Проведення SunnyDay-2015 заплановано на серпень 2015 року.
Категорія: Новини технологій | Переглядів: 744 | Додав: evgeniu | Теги: концентратор, сонячна енергія, сонячний концентратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar