MENU

12:14
Що нового на ринку сівалок

Agravery.com дізналося, які новинки до цьогорічного сезону підготували виробники посівної техніки.

 


Väderstad

Шведський виробник вивів на ринок нову модель просапної сівалки Tempo — Tempo V. Агрегат вже доступний в Україні.

Особливістю сівалки є можливість змінювати кількість висівних секцій та ширину міжряддя. Таким чином нею можна сіяти цукровий буряк, кукурудзу, соняшник, ріпак та інші культури, технології вирощування яких відрізняються відстанню між рядками рослин.

 Tempo V доступна з трьома варіантами ширини захвату — 4,5, 6 та 6,5 м. На рамі можна встановити різну кількість висівних секцій — від 6-ти до 12-ти. Транспортна ширина становить 3 м.

Сівалка оснащується унікальним висівним пристроєм, який використовується на всіх сівалках Tempo. Його особливість — швидкість висівання, що становить 28 насінин за секунду. При цьому зберігається точність роботи навіть за умов сильної вібрації під час руху схилом.

Кожну висівну секцію приводить у дію окремий електромотор. Його оберти узгоджуються із швидкістю сівалки, яку в свою чергу контролює радар. Всі секції підтримують однакову швидкість висівання, але є можливість індивідуально з кабіни трактора вимикати кожен мотор по черзі з правої або лівої сторони. Ця функція призначена для роботи на полях з неправильною конфігурацією і на обсівах. Як результат — економія посівного матеріалу та уникнення загущення посівів.

Виробник пропонує три типи загортаючих коліс. Зокррема, можна встановити загортаюче колесо більш широкого розміру, яке доцільно використовувати під час висівання дрібнонасіннєвих культур. Також доступні шиповані колеса для використання на важких ґрунтах, у вологих умовах або для проведення сівби по стерні.

 

 

Сівалка стандартно комплектується висівними дисками для кукурудзи та соняшнику. На замовлення доступні диски для сої, сорго, цукрового буряку та ріпаку.

Крім того, Tempo V можна оснастити обладнанням для внесення добрив. Бункер об’ємом 220 л кріпиться на тракторі фронтально. Конструкційною особливістю тукового сошника є торсіонна пружина. З її допомогою можна збільшити навантаження на сошник до 150 кг.

Оцінять аграрії і фірмову електронну систему E-Services. Спеціальна програма компанії Väderstad встановлюється на планшет. «Зв'язок» з сівалкою підтримується бездоротово за допомогою Wi-Fi.

 

Challenger

Корпорація AGCO доповнила лінійку однодискових пневматичних сівалок Challenger новою моделлю 9830NT з шириною захвату 9,14 м та вбудованим бункером. Агрегат призначений для роботи на полях, оброблюваних за традиційною, мінімальною чи нульовою технологією.

Новинка успадкувала ключові рішення, реалізовані на сівалках серії 9800. Зокрема, спосіб кріплення сошників до рами — по дві пари. Причому в кожній парі дискові сошники спрямовані один на одного і кріпляться до загальної стійки. Завдяки такому розташуванню сошників відстань між ними залишається незмінною не тільки під час поворотів, але й під час руху на схилах, коли на них діють бічні зусилля. Ще одна перевага конструкції — однакова глибина загортання насіння кожного рядка, оскільки ймовірність додаткового засипання ґрунтом сусідніх рядків повністю виключена.

Загортаючі колеса розміщені під кутом 5 градусів до поздовжньої осі сошникової рами. Колеса ущільнюють посівні рядки по всій їх ширині і максимально копіюють рельєф ґрунту. Таким чином насінини розміщуються у кожної кромки загортаючого колеса з високою точністю, при цьому поверхневий шар ґрунту є менш ущільненим, що гарантує оптимальний контакт насіння з ґрунтом.

Ще одне рішення — інноваційна система дозування насіння, яка забезпечує високу точність сівби при великій швидкості руху. Система являє собою сопло Вентурі з нержавіючої сталі, що усуває необхідність застосування ресивера і значно знижує потребу в гідравлічному вентиляторі.

 

 

На відміну від інших пневматичних сівалок Challenger, модель 9830NT має не причіпний, а стаціонарний бункер. Це підвищує маневреність агрегату як під час транспортування, так і на полі. Бункер має об’єм 6200 л, розділений на дві секції. Їх можна використовувати як для насіння, так і для насіння і добрив.

На сівалці встановлюється нова система регулювання норми висівання та внесення добрив AgControl, яка дозволяє операторам задавати необхідні параметри з високою точністю, відповідно до рекомендацій для полів з різними типами ґрунтів.


Фотофакт

Pӧttinger розширив модельний ряд посівних комплексів Terrasem модифікацією Fertilizer з функцією міжрядкового підживлення. Добриво вноситься на кожен другий ряд насіння туковими сошниками точного висівання DualDisc. Глибина внесення регулюється до 10 см. DualDisc забезпечує оптимальне розміщення добрива щодо насіння і кореневої системи. Це дає змогу не тільки економно використовувати добриво, але й сприяє швидкому розвитку кореневої системи, а відтак — підвищення врожайності.


Lemken

Ще на виставці «Agritechnica 2013» компанія Lemken заявила про вихід в сегмент техніки для точкової сівби. Восени 2015 німецький виробник представив передсерійну машину Azurit, головна особливість якої — нова система сівби DeltaRow.

На відміну від традиційних технологій, де насіння висівається в один ряд, конструктори Lemken зробили ставку на два зміщені один щодо одного напівряди з інтервалом 12,5 см. Завдяки цьому на кожну рослину припадає на 70% більше площі, в результаті чого поліпшується надходження води і поживних речовин. За допомогою сівалки Azurit можливий точний і ефективний посів кукурудзи, сої, соняшнику, ріпаку зі швидкістю до 15 км/год.

Кожна висівна секція оснащується двома зірочками, які видаляють рослинні рештки і камені. Далі туковий сошник по центру між напіврядами закладає добрива, які закриває трапецієподібний ущільнюючий коток. Крім того, трапецієподібні кільця забезпечують попереднє ущільнення рядків, що ще однією унікальною особливістю Azurit.

 

 

Насіння на висівні апарати подається з центрального бункера за допомогою системи Seed on Demand. Два синхронізовані диски розподіляють насінини для поперемінної подачі на два двохдискові сошники вузла DeltaRow. Сошники направляються двома розташованими по центру роликами, розміщуючи насіння точно на попередньо ущільнених ділянках. Далі обидва ряди закриваються V-подібним притискним роликом.

Кількість насіння можна довільно регулювати, щоб забезпечити сталу кількість рослин на гектар. Ширина окремих колій трактора може становити до 87,5 см. Мінімальне міжряддя, що забезпечується висівними секціями Azurit, — 37,5 см.

 

Amazone

До нового сезону німецький виробник вивів на ринок нове покоління сівалки Primera DMC з шириною захвату 12 м. Ключовою зміною в машині, що отримала індекс12001-2C, став бункер об'ємом 13 000 л.

Бункер має 4 однакові секції. Таким чином, можна вибрати співвідношення посівного матеріалу і добрив 3:1 або 1:1, в залежності від технологічної необхідності. Наявність чотирьох секцій також дозволяє вносити два різні типи добрив в рядок з насінням, що відкриває нові можливості для комбінації поживних речовин.

Система дозування дозволяє гнучко підходити до вибору норми висівання та норми внесення добрив. Норма висівання регулюється безступінчасто за допомогою редукторів Vario, які не потребують технічного обслуговування. Діапазон регулювання норми висівання — від 2 до 500 кг/га. Серійно система дозування оснащується трьома типами висівних котушок (для великих, середніх, дрібних насінин), які забезпечують точне дозування різних видів посівного матеріалу. Як опція пропонуються котушки для інших типів посівного матеріалу: кукурудзи, соняшнику, гороху, бобів тощо.

 

 

Робоча швидкість Primera DMC — до 15 км/год. Внесення посівного матеріалу і добрив здійснюється сошниками з паралелограмною підвіскою при міжрядді 18,75 см. Точне ведення сошника по глибині здійснюється рамковими опорними котками, розташованими зліва і справа позаду сошника. Котки дозволяють витримувати глибину навіть при високій швидкості посіву. Крім цього, вони відбивають потік ґрунту, що піднімається долотоподібним сошником, і повертають його в борозну, загортаючи таким чином посівний матеріал розпушеним ґрунтом навіть в перезволожених ґрунтових умовах. Запобіжний механізм Revomat дає змогу працювати на кам’янистих ґрунтах.

Контролює роботу сівалки бортовий комп'ютер Amalog+. Він відображає одночасно оберти приводу турбіни, актуальну швидкість сівби, фіксує добове та загальне напрацювання в гектарах. Як опція пропонується система контролю висівання, що дозволяє надійно і своєчасно попередити оператора про засмічення сошників.


Фотофакт

Horsch оснащуватиме посівні машини серій Pronto, Express, Focus і Sprinter універсальною системою SeedControl. Інноваційна система розроблена в співпраці з концерном Müller Elektronik і призначена тільки для техніки Horsch. SeedControl заміняє собою процес традиційного калібрування норми висівання. Система контролює потік посівного матеріалу в кожному з насіннєводів, де датчики чітко фіксують проходження кожної насінини. Для контролю фактичної норми висівання система оперує не ваговим параметром (кг/га), а агрономічними — кількість зерен (рослин)/га. Налагодження та контроль норми висівання оператор здійснює з терміналу в кабіні трактора.


Євген Пилипенко
ДЖЕРЕЛО

Фото — Vaderstad.com, Poettinger.at, Horsch.com.

Відео з Youtube-каналів «Väderstad Україна», «Darren Goebel», «АгроПравда», «AMAZONE».

Категорія: Новини техніки | Переглядів: 772 | Додав: evgeniu | Теги: lemken, сільгосптехніка, техніка, Посівна-2016, Väderstad, Pӧttinger, сівалка, Challenger, Amazone | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar