MENU

12:38
Огляд агротехніки: що нового на ринку сівалок

Про новинки виробників посівної техніки.

 

Kuhn

Французька компанія розширила лінійку механічних сівалок Premia широкозахватною моделлю 9000 TRC (заголовне фото). Агрегат розроблений спеціально для ринків України, Росії та Казахстану, де є потреба у високопродуктивній техніці, водночас відчувається дефіцит потужних тракторів. Як зазначають у компанії, конструктори отримали завдання розробити сівалку з шириною захвату 9 м, адаптовану до тракторів потужністю всього 120 к. с.

Premia 9000 TRC має дві секції шириною по 4,5 м, які кріпляться до рами з шасі. В транспортне положення сівалка переводиться простим складанням секцій вперед. Ширина агрегату під час перевезення — 3,5 м. Кожна секція має єдину центральну поворотну точку, що забезпечує копіювання поверхні ґрунту.

Premia 9000 TRC може одночасно сіяти і вносити добрива в рядок з насінням. Для цього в бункерах встановлені роздільні стінки: 60% об’єму виділено для насіння, 40% — для добрив. Якщо потрібно сіяти без внесення добрив, стінка складається.

Агрегат оснащується висівною балкою Crossflex з подвійними дисковими сошниками. Єдина штанга навіски сошників кріпиться до труби особливого профілю із застосуванням поліуретанових блоків. Таке поєднання дає змогу отримувати тиск сошників до 80 кг і разом з тим забезпечує можливість вертикального відхилення сошника при наїжджанні на камінь чи іншу перешкоду. Котки «слідкують» за глибиною висівання, прикочуючи насіння. Завершує процес пружинна борона. Як зазначають у компанії, така конструкція дає змогу працювати без втрати ефективності зі швидкістю до 15 км/год.

Серед інших рішень — перевірені часом спіральні висівні котушки Helica компанії Kuhn. Цей дозувальний пристрій забезпечує норми висівання чи внесення добрив у діапазоні від 1,5 до 300 кг/га, що дає змогу працювати з усіма популярними культурами.


Фотофакт

На Agritechnica 2015 Horsch представив нове покоління сівалок для висівання дрібнонасіннєвих культур MiniDrill. Агрегат оснащується бункером об’ємом 400 л та системою дозування, що базується на перевіреній часом техніці Pronto. Нововведенням є те, що насіння через інжектор потрапляє одразу в розподільну систему. Сівалка MiniDrill може бути встановлена ​​на навісні моделі Terrano FX (ширина захвату від 3 до 5 м) і всі моделі Joker CT (від 3 до 6 м). Максимальна норма висівання в залежності від ширини захвату знаходиться в межах 160—260 кг/га. Управляється машина за допомогою терміналу Isobus.


Väderstad

Шведська компанія розпочала виробництво посівного комплексу Spirit з робочою шириною 8 та 9 м і з можливістю одночасного внесення добрив. Крім того, машини отримали низку новацій, серед яких — розподільча головка для більшої точності висівання, гідравлічна опорна стійка на причіпному дишлі для спрощення процесу агрегатування з трактором та гідроциліндр підвіски центральних прикочуючих коліс з регульованим тиском для оптимального ущільнення ґрунту між колесами трактора. Як зазначають у компанії, машини зберегли маневреність, адаптованість до різних типів ґрунтів та високу робочу швидкість — 14 км/год.

Особливістю посівних комплексів моделей 800С та 900C є можливість вибрати технологію внесення добрив: FIX або Nordic. Використовуючи перший спосіб, добриво потрапляє в ґрунт через трубку, яка закріплена позаду кожного ґрунтообробного диска System Disc Aggressive з міжряддям 12,5 см. У модифікаціях Nordic добриво вноситься в ґрунт через окремий диско-анкерний сошник з міжряддям 25 см. При цьому ширина міжряддя висівання і для Nordic, і для FIX становить 12,5 см. Максимальна норма внесення добрива — 400 кг/га.

 

 

Крім того, посівний комплекс можна оснастити міні-сівалкою BioDrill BDA 360 для сівби багаторічних трав одночасно з основною культурою. Висівний пристрій Fenix з електроприводом легко калібрується, забезпечуючи точне і рівномірне розподілення насіння по полю.


Відеофакт

 

 

Lemken оснащуватиме сівалки двома новими електронними модулями системи Fieldtronic: TramlineControl і HeadlandCommand, призначені для спрощення розвороту в кінці гону та запобіганню пересіву. Модуль TramlineControl задає технологічні колії за допомогою GPS. Система приймає першу технологічну колію за основу для всіх наступних. Інший модуль — HeadlandCommand — дає змогу формувати рівномірну ширину поворотної смуги. Термінал CCI-200 з системою управління на базі Isobus управляє секціями сівалки, керуючись сигналами RTK-GPS трактора таким чином, що на поворотній смузі завжди точно забезпечуються одні й ті ж точки заїзду і виїзду.


Amazone

Німецький виробник вивів на ринок нову модель сівалки серії Primera — DMC 6000-2C. Машина має ширину захвату 6 м та призначена для сівби за традиційною, мінімальною та нульовою технологіями обробітку.

Primera DMC 6000-2C оснащена бункером нової конструкції об'ємом 4200 л, який може бути збільшений за допомогою «насадок» до 5800 л. Бункер можна розділити перегородкою на дві секції у співвідношенні 3:1. Це дає змогу висівати комбінації посівного матеріалу з добривами, або двох культур в один рядок (Single-Shoot).

Як і раніше, на сівалку Primera DMC 6000-2C встановлюються перевірені часом долотоподібні сошники Amazone, міжряддя — 18,75 см. Підвіска сошника виконана на паралелограмі із запобіжним механізмом Revomat, що забезпечує точне і надійне закладання посівного матеріалу широкого переліку культур, починаючи з ріпаку та гірчиці і закінчуючи всіма видами зернових і бобових.

Наконечник сошника має агресивний кут атаки, надійно і швидко заглиблюючись в ґрунт. Подвійне бронювання наконечника гарантує тривалий термін експлуатації навіть на абразивних ґрунтах. Глибина висівання витримується двома опорними котками сошника. Вони ж повертають потік ґрунту назад в борозну. Така конструкція дозволяє витримувати робочу швидкість до 18 км/год.

 

 

Машина оснащується новою турбіною. Комплектація Primera DMC 6000-2C може включати привід від гідравліки трактора або автономну бортову гідравліку на вибір. Останнє дозволяє використовувати застарілі моделі тракторів або трактори зі слабкими гідравлічними насосами. Серед інших опцій — гідравлічний привід маркера та завантажувальний шнек з гідравлічним приводом. За допомогою останнього бункер можна заповнити посівним матеріалом і добривами всього за 8 хв.

 

Євген Пилипенко

Фото — «КУН-Україна», Horsch.com.

Відео з youtube-каналів «Vaderstad», «TV Lectura», «AMAZONE».

ДЖЕРЕЛО

Категорія: Новини техніки | Переглядів: 958 | Додав: evgeniu | Теги: Vaderstad, техніка для аграріїв, сівалка, Amazone, TV Lectura | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar