MENU

03:32
На Львівщині побудують «європейський» сирзавод

Вагомий крок вперед у сфері сільського господарства  на Стрийщині зробило ФГ «Фаворит КІМ», яке завершило реконструкцію діючого корівника на 300 голів у селі Фалиш. Поряд із роботами у приміщенні для ВРХ завершено будівництво козячої ферми на 800 голів у селі Вівня. 

Тут невдовзі запрацює і молокопереробний завод компанії «Добра корівка». Варто зазначити, ФГ «Фаворит КІМ» та компанія «Добра корівка» - це комплекс фермерських господарств молочного скотарства, яке представлене корівником і телятником у Фалиші, трьома козячими фермами у Вівні та молокопереробним заводом поряд ними. Головним інвестором господарства і компанії є наш земляк, відомий підприємець Микола Кміть, а допомагають йому у цій сімейній справі молоді, енергійні та ініціативні співзасновники Назар Кміть та Юрій Швидченко. В господарстві очікують на перший приплід від завезених із Франції кіз альпійської породи. Повноцінне вигодовування, правильне утримання худоби, регулярне ведення і ціленаправленість селекційно-племінної роботи, наявність кваліфікованих кадрів, забезпеченість необхідним обладнанням – всіх цих умов постійно дотримуються у ФГ «Фаворит КІМ». Відтак, за словами Юрія Швидченка, керівництво ставить перед собою першочергове завдання – доповнити уже діючий корівник поголів’ям худоби до 300 голів і вийти на показники надою молока до 5 т на добу.  
На Львівщині у Стрийському районі фермерське господарство «Фаворит КІМ» та компанія «Добра корівка» завершили реконструкцію діючого корівника в с. Фалиш на 300 голів, а також будівництво нової козячої ферми у с. Угерсько на 1 тис. голів. У цьому ж селі збираються відкрити молокопереробний завод компанії «Добра корівка». Про це повідомили у Стрийській райдержадміністрації.

Представник групи компаній Юрій Швидченко повідомив, що у грудні 2015 року було імпортовано стадо племінних кіз альпійської породи із Франції із 365 голів. На даний час, ведеться активно племінна справа та ретельний догляд за тваринами. У кожну ферму завезені комунікації, підключені автоматичні поїлки з теплою водою, та все необхідне для їхнього комфортного життя. Спеціалісти ферми постійно працюють над розробкою раціону тварин, та співпрацюють в цих питаннях з колегами із Франції.

«Цього року на господарстві ми отримали перше «поповнення», а саме приплід від нашого стада. Це вже наші нові «українські французи». Козенят випоюємо їх молоком та переводимо в окремі ферми для подальшого росту», – зазначив він.

Тим часом директор компанії «Добра корівка» Олег Іваник повідомив, що будівництво сучасного молокопереробного заводу планується із використанням новітніх технологій та з дотриманням усіх норм відповідно до системи контролю за якістю харчової продукції (HASP), яка діє в Європейському Союзі.

«Це, без перебільшень, буде перший європейський молокопереробний сирзавод в Україні. Уже є підписані контракти щодо закупівлі сучасного голландського обладнання, що є важливим для отримання високоякісного продукту. На сьогодні, ми залучаємо найкращих технологів та спеціалістів із Нідерландів та Франції у освоєнні майстерності сироваріння. Всі отримані навички практикуємо та реалізуємо на міні-сироварні. Вже маємо перші «смачні» результати. На даному етапі, готуємо повний пакет документів, для початку будівництва», – зазначив він.

Голова фермерського господарства та співзасновник групи компаній Назар Кміть повідомив ZAXID.NET, що «основна ідея бізнесу – виготовлення якісного, екологічного продукту з власної сировини».

«Плануємо виготовляти широкий спектр продукції, починаючи від молодих сирів, таких як фета, моцарела, адигейський, та завершуючи сиром пармезан, голандський, гауда та інші. Також цікавим є для нас виготовлення йогуртів, морозива з козячого молока, дитячого харчування, і технічні можливості купленого обладнання та проект заводу це передбачають», – сказав Назар Кміть.

Проте на етапі погоджень та отримання дозвільних документів підприємці зіштовхнулися із неприємною звісткою про те, що вартість приєднання до мереж електропостачання зросте.

«За попередньою інформацією воно становитиме приблизно 7-10 тис. грн за 1кВт потужності, в залежності від електропередавальної організації. Згідно розрахунків наших проектантів, наш завод потребує більше 600 кВт, а за таких умовах це означатиме 4-6 млн. грн тільки за підключення. На мою думку, така ініціатива від НКРЕ щодо збільшення вартості підключення до мереж можна негативно вплинути на розвиток бізнесу в Україні», – зазначив Кміть.

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 881 | Додав: evgeniu | Теги: Стрий, молоко, сироваріння | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar