MENU

13:42
Довідник з питань ГМО

Сільське господарство стикається з серйозними проблемами в наступні роки – від швидкого зростання населення земної кулі, яке потрібно годувати, до нових складних задач у зв’язку зі зміною клімату і попитом на сталу продуктивність. Це зумовлює все більшу напругу у сфері постачання продуктів харчування і водопостачання в світі, наявності орних земель і збереження біологічного різноманіття.

Продуктивність сільського господарства знову виходить на порядок денний політики, і постає нагальна необхідність впровадження нових технологій у сільському господарстві, які дозволять допомогти тим, хто перебуває на вістрі вирішення глобальної проблеми харчування. І розвинуті країни, і країни, що розвиваються, однаково потребують усі наявні засоби для підвищення продуктивності і допомоги в боротьбі з глобальною продовольчою незахищеністю, при зведенні до мінімуму негативного впливу на навколишнє середовище.

Технології, пропоновані наукою рослинництва та генною інженерією, мають довгу історію поліпшення сільськогосподарського виробництва і гратимуть важливу роль у вирішенні завдань сьогоднішнього і завтрашнього дня. Генетично модифіковані (ГМ) культури не є панацеєю, але їх потенціал для зниження необхідних виробничих ресурсів, таких як земля, вода, енергія і пестициди, з одночасним збільшенням вихідної продукції, робить привабливим їх вибір для провадження стійкого і продуктивного землеробства.

За 17 років ГМ-культури все частіше вирощується і споживається у всьому світі. Стурбованість з приводу можливого негативного впливу на здоров’я і навколишнє середовище виявилася необгрунтованою. Комерціалізація біотехнологічних культур почалася в 1996 році. У 2012 році 17,3 млн. фермерів вирощували ГМ-культури на 170,3 млн. гектарів по всьому світу. Вчені, політичні лідери і фермери стали все гучніше закликати до раціональної дискусії, базуючись на наукових даних і багаторічній практиці в цій галузі. Даний посібник є оглядом світового досвіду в сфері сільськогосподарських біотехнологій та надає основану на фактах інформацію для політиків, журналістів і широкої громадськості.

Завантажити довідник 
ГМ культури: 10 основних фактів та цифр

1. Першим комерційним ГМ продуктом був томат «FlavrSavr», розроблений у Каліфорнії і схвалений американським Управлінням з контролю за якістю харчових продуктів і лікарських препаратів (FDA) в 1994 році. Генетично він був змінений таким чином, щоб на процес гниття йшло більше часу після того, як його зібрали з грядки.

2. У комерційних цілях ГМ культури стали вирощувати з 1996 року, світові посівні площі ГМ культур збільшилася більш ніж в 100 разів у порівнянні з 1,7 млн. га у 1996 році до приблизно 175,2 млн. га у 2013 році, що приблизно становить 3,5% від загальної площі сільськогосподарських угідь.

3. У 2013 році ринок ГМ насіння оцінювався у понад $15,6 млрд. Світова вартість врожаю сільськогосподарських культур оцінюється в суму, що перевищує цю цифру в 10 разів. У 2011 році біотехнологічна кукурудза, соя та бавовник були оцінені приблизно у $160 млрд. У 2009 році тільки на ринку США ГМ культури коштували $75-85 мільярдів. У 2012 році на три провідні зернові компанії припадало майже 48% ринку.

4. Найбільш поширеними є три ГМ культури: соя (52% від усієї засіяної землі ГМ культурами в 2009 році), кукурудза (31%) і бавовна (12%). Інші культури становлять 5%: ріпак/канола, цукровий буряк, люцерна і папайя. У всьому світі на даний час на ГМ культури доводиться: 79% - соя, 70% - бавовник і 32% - кукурудза.

5. Майже 90% ГМ культур вирощуються в п'яти країнах: США, Бразилія, Аргентина, Індія, Канада. Площа вирощування всіх ГМ культур у США складає 4%.

6. Вирощуванням ГМ культур займається 18 млн. фермерів. Більше 90% - це дрібні фермери в країнах, що розвиваються, головним чином у Китаї (7,5 млн.) і Індії (7,3 млн.).

7. ГМ культури були генетично модифіковані для стійкості до гербіцидів, комах, вірусів, підвищення врожайності, стійкості до навколишніх умов (посуха, спека і солоність ґрунту) і виробництва лікарських препаратів, антитіл і вакцин. Сьогодні практично всі комерційні ГМ культури генетично змінені і містять одну або дві з двох основних ознак: стійкість до гербіцидів і стійкість до комах. Зростає кількість культур з модифікацією, яка несе обидві ці риси.

8. На даний час 55 країн дотримуються політики «нульової терпимості» до несанкціонованих ГМ культур, в той час як у 17 країн немає ніякого механізму щодо безпечності харчових продуктів, безпеки кормів або екологічних норм до ГМ культур. У Європейському Союзі харчові продукти і комбікорми, що містять більше 0,9% ГМО, повинні мати відповідну етикетку.

9. Деякі ГМ культури використовуються для виробництва біопалива, що призвело до їх збільшення з 68,3 мільйона тонн у 2006 році до 130 млн. тонн у 2011 році; для цього використовується більше 24 млн. га землі, в основному в США та Бразилії. У 2013 році 90% кукурудзи, вирощуваної в США, була ГМ кукурудза, а 77% всієї американської кукурудзи використовується для виробництва біопалива.

10. Розробка нового ГМ насіння в середньому коштує $135 млн. Більшість нових сортів гібридного насіння запатентовані і є продуктом генетичної модифікації або звичайних чи органічних методів землеробства.

Джерело
Основні факти про генетично модифіковані організми

 

ФАКТ 1. 2014 р. став 19 роком поспіль успішного комерційного вирощування біотехнологічних культур. З часів перших насаджень у 1996 році, їх сукупна посівна площа склала безпрецедентні 1,8 млрд. га, що еквівалентно близько 80% від загальної площі Китаю чи США. У 2014 році біотехнологічні сільськогосподарські рослини культивували в 28 країнах, а посівна площа збільшилася більш ніж в 100 разів у порівнянні з 1,7 млн. га у 1996 році до 181,5 млн. га в 2014 році, тобто збільшення на 6,3 млн. га порівняно з 5 млн. га в 2013 році при річному темпі зростання від 3 до 4%. Збільшення у 100 разів робить біотехнологічні культури найбільш стрімко прийнятою технологією вирощування сільськогосподарських культур останнім часом; причина очевидна – вони приносять високий прибуток. Кількість країн, що використовують біотехнології, виросла більш ніж у чотири рази – з 6 в 1996 році до 28 в 2014 році.

ФАКТ 2. Кількість фермерів, що вирощують біотехнологічні культури. У 2014 році 18 млн. фермерів, з яких 90% належали до дрібних і небагатих, засадили рекордні 181 млн. гектарів біотехнологічними культурами в 28 країнах. Фермери часто не хочуть ризикувати і підвищують продуктивність за рахунок стійкої інтенсифікації (обмежуючись вирощуванням на 1,5 млрд. га земель і зберігаючи тим самим ліси та біорізноманіття). Таким чином, 7,1 млн. дрібних фермерів у Китаї та 7,7 млн. в Індії надали перевагу вирощуванню Bt бавовнику на площі понад 15 млн. гектарів у 2014 році через значні економічні вигоди. Аналогічним чином, у 2014 році 415 тис. дрібних фермерів на Філіппінах отримали вигоду від вирощування біотехнологічної кукурудзи.

ФАКТ 3. Сильна політична воля в Бангладеш вперше дозволила комерційне вирощування Bt баклажанів. Бангладеш, невелика і небагата країна, схвалила Bt баклажан лише 30 жовтня 2013 року, і протягом рекордного терміну – менш ніж 100 днів після схвалення – 22 січня 2014 року дрібні фермери почали комерційне вирощування Bt баклажанів. Це не могло бути зроблено без сильної підтримки уряду і політичної волі, зокрема, підтримки міністра сільського господарства Матіа Чоудхури – і цей досвід має бути прикладом наслідування для невеликих і небагатих країн. У Бангладеш вже проводять польові випробування біотехнологічної картоплі і дослідження біотехнологічного бавовнику і рису.

ФАКТ 4. Деякі з новітніх біотехнологічних культур, нещодавно схвалених для вирощування, включають в себе основні продукти харчування – картопля в США і баклажан в Бангладеш. У 2014 році в США схвалили для вирощування дві новітні біотехнологічні культури: картоплю Innate™, основний продукт харчування, який має нижчий вміст акриламіду, потенційного канцерогену, і менше ушкоджується при транспортуванні; і люцерну з меншим вмістом лігніну (подія KK179, HarvXtra™), що сприяє більш високій її засвоюваності і продуктивності (люцерна є кормовою культурою №1 у світі). В Індонезії схвалили засухостійку цукрову тростину. В Бразилії схвалили гербіцидостійку сою (Cultivance™), а також місцеві стійкі до вірусів боби, що будуть готові для висадження у 2016 році. У В'єтнамі в 2014 році вперше схвалили біотехнологічну кукурудзу (HT і ІК). На додаток до наявних біотехнологічних продовольчих культур, які безпосередньо надають переваги споживачам (білий маїс у Південній Африці, цукрові буряки та кукурудза в США і Канаді, папайя та гарбузові в США), новітні біотехнологічні сільськогосподарські культури включають баклажан у Бангладеш і картоплю в США. Картопля є четвертим за значенням продуктом харчування в усьому світі і може зробити свій внесок у забезпечення продовольчої безпеки в таких країнах, як Китай (6 млн. га картоплі), Індія (2 млн. га) та ЄС (бл. 2 млн. га).

ФАКТ 5. Топ-5 країн, що вирощують біотехнологічні культури. США продовжує залишатися провідною країною в цьому рейтингу; тут засіяно 73,1 млн. га кукурудзою (40% від світового рівня, рівень сприйняття 93%), соєю (94%) і бавовником (96%). У той час як Бразилія займає перше місце за темпами щорічного зростання посівних площ за останні п'ять років, США тримає перше місце в 2014 році за обсягом – 3 млн. га в порівнянні з 1,9 млн. га в Бразилії. Що цікаво – в Бразилії висадили сою з комбінованими ознаками (HT/IR) на рекордних 5,2 млн. га вже на другий рік після схвалення. Аргентина зберігає третє місце, втративши незначні позиції (24,3 млн. га в порівнянні з 24,4 млн. у 2013 році). Індія посідає четверте місце з рекордними 11,6 млн. га Bt бавовнику (11 млн. у 2013 році), і 95% рівнем сприйняття. Канада стала п'ятою з також 11,6 млн. га, з більшим обсягом ріпаку та 95% сприйняття. У 2014 році кожна з топ-5 країн висадила понад 10 млн. га, що забезпечує потужну базу для майбутнього стійкого зростання.

ФАКТ 6. Обсяги вирощування біотехнологічної засухостійкої кукурудзи, посадженої в США в 2013 році, збільшилися більш ніж в 5 разів у 2014 році. Обсяг біотехнологічної кукурудзи DroughtGard™, вперше висадженої у США, зріс у 5,5 рази в порівнянні з 50 тис. га в 2013 році до 275 тис. га в 2014 році, що відображає високий рівень прийняття фермерами новітніх біотехнологій. Ця подія була також передана для використання в програмі державно-приватного партнерства WEMA (кукурудза, що ефективна до дефіциту вологи, для Африки), спрямованої на запровадження біотехнологічної засухостійкої кукурудзи в окремих країнах Африки до 2017 року.

ФАКТ 7. Стан розвитку біотехнологічних культур в Африці. Продовжує демонструвати певний прогрес Південна Африка. Водночас, там спостерігається незначне зниження вирощування до 2,7 млн. га, але, головним чином, через посуху. Судан збільшив площу посіву Bt бавовнику майже на 50%; посуха перешкоджає потенційному зростанню площі посіву на 0,5 млн. га в Буркіна-Фасо. Ще сім країн (Камерун, Гана, Єгипет, Кенія, Малаві, Нігерія і Уганда) провели польові випробування потенційно низьковрожайних культур, що є передостаннім кроком перед схваленням. Важливо відзначити, що програма WEMA планує ввести в обіг першу біотехнологічну кукурудзу з комбінованими ознаками, стійкістю до посухи (DT) і до шкідників (BT) у Південній Африці в 2017 році. Відсутність науково-обґрунтованих і економічно-ефективних регуляторних систем є основною перешкодою для її прийняття. Відповідальне, суворе, але не обтяжливе регулювання в терміновому порядку необхідно для задоволення потреб дрібних фермерів і небагатих країн, що розвиваються.

ФАКТ 8. Стан розвитку біотехнологічних культур в ЄС. П'ять країн ЄС, як і раніше висадили 143.016 га біотехнологічних культур, незначно знизивши обсяги на 3% порівняно з 2013 роком. Іспанія лідирує з 131.538 га Bt кукурудзи, що на 3% нижче в порівнянні з 2013 роком, але з рекордним рівнем сприйняття в 31,6%. Таким чином, спостерігається невелике збільшення обсягів вирощування в трьох країнах ЄС і невелике зниження в двох країнах, що в першу чергу пов'язано з меншими обсягами висадження кукурудзи і бюрократією.

ФАКТ 9. Переваги, що надають біотехнологічні культури. Новий глобальний мета-аналіз даних, здійснений у 2014 році за результатами 147 біотехнологічних досліджень сільськогосподарських культур по всьому світі, підтвердив значні і численні переваги вирощування біотехнологічних культур, які мали місце за останні 20 років – з 1995 по 2014 рр.; в середньому впровадження ГМ технологій знизило використання хімічних пестицидів на 37%, призвело до збільшення врожайності на 22% і збільшення доходів фермерів на 68%. Ці дані підтверджують раніше опубліковані результати інших щорічних глобальних досліджень, які оцінюють внесок біотехнологічних культур у продовольчу безпеку і захист довкілля/ попередження зміни клімату за рахунок наступних факторів: зростання врожайності сільськогосподарських культур за період 1996-2013 рр. в еквіваленті $ 133,3 млрд. доларів США; забезпечення захисту навколишнього середовища за рахунок економії використання 500 млн. кг пестицидів з 1996 по 2012 рр.; лише в 2013 році скорочення викидів вуглекислого газу на 28 млрд. кг, що еквівалентно усуненню з доріг на один рік 12,4 млн. автомобілів; збереження біорізноманіття шляхом збереження 132 млн. га землі в період 1996-2013 рр.; підвищення рівня життя 16,5 млн. дрібних фермерів і їх сімей, що загалом становить більше 65 млн. осіб, що є одними з найбідніших людей у світі. Звісно, біотехнологічні культури необхідні, але вони не є панацеєю – дотримання належних практик ведення сільського господарства, таких як сівозміни і боротьба з несприятливими умовами, є обов'язковими при вирощуванні як біотехнологічних, так і традиційних культур.

ФАКТ 10. Майбутні перспективи. Перспективи розвитку біотехнологічних культур – обережно оптимістичні; очікується помірне щорічне зростання за рахунок високого ступеню сприйняття (від 90% до 100%) наявних основних біотехнологічних культур, залишаючи мало місця для розповсюдження як на ринках, що розвиваються, так і розвинених країнах. Очікуються нові продукти біотехнологічного рослинництва, які можуть (залежно від нормативного затвердження для вирощування та імпорту) бути доступні протягом найближчих п’яти років або близько цього. Вони включають широкий спектр нових культур і властивостей, а також продуктів з декількома рисами – стійкість до шкідників, хвороб і гербіцидів; «золотий рис» і стійка до бактеріальних опіків картопля проходять польові випробування в Бангладеш, Індонезії та Індії. У США Simplot вже запросив дозвіл на застосування картоплі Innate™, що стійка до бактеріальних опіків і характеризується зниженим вмістом цукрів; також виглядають багатообіцяючими деякі культури, особливо в Африці, такі як покращені банани і коров'ячий горошок, стійкий до шкідників; державно-приватні партнерства (PPP) були відносно успішними в області розробки і реалізації схвалених продуктів.

 

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 709 | Додав: evgeniu | Теги: ГМО, довідник | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar